13 Eylül 2016 14:25

Suriye’de ateşkes sakin başladı

Suriye’de hava saldırılarıyla geçen ve yaklaşık 100 kişinin öldüğü kanlı hafta sonunun ardından dün akşamdan itibaren çatışmasızlık dönemi başladı.

Paylaş

Suriye’de hava saldırılarıyla geçen ve yaklaşık 100 kişinin öldüğü kanlı hafta sonunun ardından dün akşamdan itibaren çatışmasızlık döneminin başladığı açıklandı. Rusya Savunma Bakanlığı çatışmasızlığın tam olarak TSİ ile pazartesi 19.00’da başladığını bildirdi.

Çatışmasızlığın yedi gün kesintisiz sürmesi durumunda ABD ile Rusya cihatçı militanlara karşı koordineli hava saldırıları düzenleyecek.

‘SON ŞANS OLABİLİR’

Suriye devlet medyası Devlet Başkanı Beşar Esad’ın cuma günü Cenevre’de, ABD ve Rusya heyetleri arasında aylar süren müzakerelerden sonra varılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını duyurdu. Devlet Başkanı Beşar Esad çatışmasızlığın yürürlüğe girmesine bir kaç saat kala Suriye devletinin hâlâ “Teröristlerin elindeki bütün toprakları almaya ve yeniden inşa etmeye kararlı olduğunu” söyledi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de bunun Suriye’de ‘barış’ için son şans olabileceğini kaydetti. Özgür Suriye Ordusu, ABD yönetimine yolladığı yazılı açıklama ile çatışmasızlık anlaşmasına uyacağını bildirdi ancak bunun hükümete yarayabileceği konusundaki endişelerini dile getirdi. 

NUSRA’YLA MÜCADELE SÜRECEK 

IŞİD ve yakın zamanda Fetih el Şam adını alan el Nusra’yla mücadeleyi bırakmayacağını belirten Rusya’nın ateşkesi gözlemlemek için insansız hava araçları kullanacağını ifade eden Rusya Genelkurmay Başkanlığı Yetkilisi Korgeneral Sergey Rudskoy da, mücadelenin ‘Herhangi bir isim değişikliğinden etkilenmeden’ süreceğini ifade etti. Şam’ın ateşkes anlaşmasına uymayı kabul ettiğini ve Suriye ordusunun operasyonları durduracağını aktaran Rudskoy, “Suriye tarafı anlaşmanın koşullarıyla ilgili bilgilendirildi ve buna katı bir şekilde uymayı kabul ettiler” diye konuştu. 

‘ATEŞKES, 18 EYLÜL’E  KADAR SÜRECEK’ 

Suriye yönetimi ateşkesin, 18 Eylül’e kadar tüm ülkede uygulanacağını bildirdi. SANA’nın haberine göre Suriye ordusundan yapılan açıklamada, “Ateşkes, silahlı gruplar tarafından yapılan herhangi bir ihlale cevap verilme hakkını korumakla birlikle 12.09.2016 günü saat 19.00’dan itibaren 18.09.2016 tarihi ve saat 23.59’a kadar tüm ülkede uygulanacak” dendi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Savaşın sonlandırılması mümkün’

SONRAKİ HABER

Lüksemburg: Macaristan AB’den dışlansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...