12 Eylül 2016 11:42

Hasta tutukluya 15 Temmuz işkencesi

Wernicke Korsakoff  hastası Mustafa Gök, tutulduğu Sincan F Tipi Cezaevinden 15 Temmuz darbe girişiminin ardından sürgün edildi.

Paylaş

Damla YELTEKİN 
Ankara

Wernicke Korsakoff  hastası olan ve cezaevi koşullarında kalmasının uygun olmadığına dair 3 kez rapor verilen Mustafa Gök, tutulduğu Sincan F Tipi Cezaevinden 15 Temmuz darbe girişiminin ardından sürgün edildi. Gönderildiği Tekirdağ F Tipi Cezaevine eşyaları hâlâ gönderilmeyen, ilaçları verilmeyen Gök’ün yaşamını tek başına idame ettirmesi neredeyse imkansız. 

Mustafa Gök, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında tutuklananlara yer açmak için cezaevlerinden toplu sürgün edilen mahkumlardan biri. 15 Temmuz öncesi Sincan F Tipi Cezaevinde kalan Mustafa Gök, 67 gün ölüm orucunda kaldığı 1996’dan bu yana Wernicke Korsakoff hastası. Sincan F tipi Cezaevinden Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevine sürgün edilen Gök’ün eşyalarıysa hâlâ Sincan’da.

Açık görüşüne giden yakını Ayşe Arapgirli Tekirdağ’da kalan tutuklu ve hükümlülerin hepsinin zayıfladığını ve bazılarının dudaklarının patladığını gördüğünü anlattı. Mahkumların günde en az iki kez darbedildikleri bilgisini aldığını aktaran Arapgirli, üçlü hücrelerde kalan tutuklu ve hükümlülerin hapishane müdürü ile görüşemediklerini belirtti.

KIRIK GÖZLÜKLERİYLE GELDİ

Mustafa Gök’ün hasta olması nedeniyle elleri ve ayakları tutmadığı için birisinin desteğine ihtiyaç duyduğunu ifade eden Arapgirli, “Görüşe kırık gözlüğüyle geldi. Sincan Cezaevinde darbedilmiş. Burada günde iki kez darbediliyorlar” dedi. Eşyalarının sürgün edildikleri Sincan F Tipi cezaevinden nakledilmediğini de belirten Arapgirli, “Cezaevi yönetimini defalarca kez aradık. Bir bilgi vermiyorlar. Eşyalarını da vermediler. İlaçlarını da” dedi. İlaçlarını dışarıdan da veremediklerini belirten Arapgirli, “Cezaevlerinde yaşam koşulları her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Biz bu gidişata dışarıdakiler olarak dur demek istiyoruz. Kamuoyu oluşturmak istiyoruz” dedi. 1993’te ‘Anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs etmek suçlamasıyla cezaevine giren ve 1996’da başlayan ölüm orucunda 67 gün boyunca kalan Gök, Wernicke Korsakoff hastalığına yakalandı. Sağlığını kaybettiği için daha önce tahliye edilen Gök, Ekmek ve Adalet Dergisi Ankara temsilciliğini yaptığı 2004 yılında “Örgüt propagandası yaptığı” ve “Sağlığına kavuştuğu” iddiasıyla tekrar tutuklandı. Gök, Adli Tıp Kurulunca 3 kez Wernicke Korsakoff  hastası olduğuna dair rapor almasına rağmen tahliye edilmedi. 

ÖNCEKİ HABER

Kani Beko: 12 Eylül 36. yılında devam ediyor!

SONRAKİ HABER

‘Bir araya gelmek bize güç verdi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...