14 Mayıs 2012 17:11

‘Deniz Gezmiş idamdan sonra 52 dakika yaşadı’

ULUCANLAR Cezaevinde 6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın boyunlarına takılan yaftaları, Ulucanlar Cezaevi Müzesi’ne bağışlayan  Burhan Dodanlı; Deniz Gezmiş’in idamından sonra 52 dakika yaşadığını söyledi.Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının boyunlarına asılan yaftaları 40 yıldır saklayan

‘Deniz Gezmiş idamdan sonra 52 dakika yaşadı’
Paylaş

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının boyunlarına asılan yaftaları 40 yıldır saklayan Burhan Dodanlı, yaftaları müzeye bağışladı. Gezmiş ve arkadaşlarının idam edildiği darağacı önünde mini bir törenle yaftaları Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’ye teslim eden Dodanlı, Denizlerin idam edilmemesi gerektiğin ifade etti. Gezmiş ve arkadaşlarının idam edildiği gece, askerlerin yasaklamasına rağmen cezaevine girdiğini belirten Dodanlı, “Burada idamları izledim. Ben bunları da  o gece  asılmadan önce bir şekilde aldım. 40 yıldır saklıyordum” dedi.

Teslim töreninin ardından açıklama yapan Dodanlı, Denizlerin davasını sonuna kadar 3 arkadaşıyla Anadolu Ajansı muhabiri olarak izlediklerini, idamlarına da tanıklık ettiklerini anlattı.

İdam gecesi Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının boynuna asılan yaftaları yine Ali Elverdi'den uzun uğraşlar sonucu aldığını dile getiren Dodanlı, “Deniz’in odasına girdik, ona yaftadaki özeti okudular. Babasına mektup yazdı. Tabii bu idamları hızla infaz etmek istiyorlardı. Çünkü dönemin Başbakanı ve iki bakanı daha önce asılmıştı ‘üçe üç’ diyorlardı. İdam sehpasında Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan yaklaşık 15 dakikada hayatını kaybederken, Deniz Gezmiş, tam 52 dakika boyunca yaşadı” dedi.

Dodanlı’nın müzeye verdiği Deniz Gezmiş’in yaftasında “Deniz Gezmiş, Ankara 1’Nolu Askeri Mahkemesi’nin 9.10.1971 tarih ve 971-13 esas 971-23 karar sayılı hükmü ile TCK 146-1 maddesi uyarınca ölüm cezasına mahkum edilmiştir” yazıyor. (Ankara/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Sıra geldi Halkbank'a

SONRAKİ HABER

Grup Yorum Hatay’daydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...