07 Eylül 2016 10:47

Duterte, Obama’dan Moro katliamı için özür bekliyor 

Filipinler Devlet Başkanı Duterte, ABD askerlerinin 1906'ta Filipinler’in Moro bölgesinde gerçekleştirdiği katliamla ilgili Obama'dan özür bekliyor

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama’ya ASEAN Zirvesi öncesinde ‘O... çocuğu’ demesiyle gündeme gelen Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin “ABD hâlâ yüzyıl başındaki katliamlarından ötürü özür dilemedi” sözü ile ABD askerlerinin 1906 yılında Filipinler’in Moro bölgesinde gerçekleştirdiği katliamı kastettiği anlaşıldı. 

Reuters haber ajansına bir açıklama yapan Duterte, ABD Başkanı Barack Obama ile ASEAN Zirvesinde yargısız infazlar konusunda ne konuşulacağının sorulması üzerine “ABD önce yüzyılın başında Filipinler’de yapılan katliamların hesabını versin. Bu konuda hâlâ özür gelmedi” demişti. 

Sunstar gazetesi, Duterte’nin bu sözleri ile ABD’nin 1906 yılında Solo adasındaki Bud Dojo kraterinde saklanan 600 Müslüman’ı katletmesi olarak bilinen Moro Krater Katliamı’nı kastettiğini açıkladı. Duterte, açıklamasında Filipinler’in artık ABD sömürgesi olmadığı, Filipin halkının buna karşı geçmişte çok mücadele verdiğini ve sadece özgür Filipinler Cumhuriyeti halkına hesap vereceğini de sözlerine ekledi. Duterte, Obama’nın katliamdan dolayı özür dilemesi durumunda, kendisine yönelteceği soruları yanıtlayacağını da belirtmişti. 

MORO KATLİAMI

ABD, 1898’de İspanya ile anlaşma yaparak 20 milyon dolar karşılığında sömürgesi “Filipinleri satın almış”, ancak Filipin halkı anlaşmaya karşı çıkmıştı. 1902’de dönemin ABD Başkanı Theodore Roosevelt, Filipinler’de savaşın sona erdiğini duyurmuş, ancak bunun Moro halkını kapsamadığını bildirmişti. Moro halkından Jolo kabilesinin ABD yönetimini kabul etmemesi üzerine, 1906’da aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 600 kişi öldürülmüştü. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

UNICEF: Köklerinden koparılmış 50 milyon çocuk var! 

SONRAKİ HABER

Rousseff, başkanlık konutunu boşalttı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...