06 Eylül 2016 06:27

'Obama ve Putin'e Suriye’de uçuşa yasak bölgeyi ilettik'

Cumhurbaşkanı Erdoğan Çin'de basın toplantısı düzenledi. . Erdoğan, uçuşa yasak bölge teklifini Obama ve Putin'e ilettiğini söyledi.

Paylaş

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan G20 Zirvesi için gittiği Çin'de basın toplantısı düzenledi. . Erdoğan, uçuşa yasak bölge teklifini Obama ve Putin'e ilettiğini söyledi.

Çince "selam, merhaba" anlamında kullanılan "Ni hao" diyerek salondakileri selamlayan Erdoğan, 11. G20 Liderler Zirvesi'nin Çin Halk Cumhuriyeti'nde tamamlandığını söyledi.

Erdoğan, "Şimdi Rusya ile Halep bölgesinde işbirliğini geliştiriyoruz. Bölgede ateşkesin ilan edilmesi için bir çalışma içindeyiz. ABD, Rusya, Türkiye Dışişleri Bakanlığı düzeyinde çalışıyor. Kurban Bayramı öncesi bu ateşkes sağlansın, Halep halkı bombalardan kurtulsun istiyoruz" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

“ Şu anda Sayın Obama ve Sayın Putin'in Suriye'nin kuzeyindeki bu operasyonlarımız, Türkiye'nin Suriye'nin toprak bütünlüğüne müdahale değildir. Cerablus bizim sınırımızdır. Havanlarla topraklarımıza atışlar yapılmaktadır. Bir düğünde 14 yaşındaki bir çocuğun bedenine bombalar bağlanmak suretiyle 56 vatandaşımız ölmüştür. Ben, bu ailelerin yaralılarını hastanede ziyaret ettim, o hallerini gördüm. Bu dayanılır bir şey değil. Bu bizim için kesin bir başlangıç olmuştur. Cerablus'a ılımlı muhaliflerle girdik ve DAİŞ'i atmış olduk. Tamamiyle boşaltıldı oralar. Oraya Cerablus'un kendi insanı yerleşecek. 100 bin nüfuslu Cerablus sakinleri güle oynaya yerleşmiş durumda. Yeni bir hamle de Kilis'in karşısında Çobanbey diye bir bölge var. Yine ılımlı muhaliflerle birlikte o bölgeye yönelik, orası da DAİŞ'ten temizlendi. Böylece Fırat'a kadar birleştirilmiş durumda. Bizdeki Suriyeli vatandaşlar, Suriye'den iltica etmek isteyenler kendi evlerinde daha huzurlu yaşama imkanı bulacaklar. 

Oranın uçuşa yasak bölge olarak ilan etmek Sayın Obama ve Sayın Putin'e teklif ettim. Süreci de böyle başlatıyoruz. “

Zirvede önemle üzerinde durdukları bir diğer hususun da "Küresel ticaretteki büyümenin güçlendirilmesi" olduğunu belirten Erdoğan, "Küresel ticaretin güçlendirilmesinin hepimizin yararına olduğu açıktır. Bu anlayışla tüm ülkelerin birlikte hareket ederek, küresel ticaretteki durgunluğu aşmanın çarelerini aramalarında fayda görüyoruz. İstihdam, finansal düzenlemeler, altyapı yatırımları, enerji, yolsuzlukla mücadele gibi başlıklar bu zirvede de gündemimizdeki yerini korudu." dedi. (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Putin: Türk tarafı istediğimiz gibi hızlı gitmiyor

SONRAKİ HABER

Taliban Kabil'e baskın düzenledi, çatışmalar sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...