05 Eylül 2016 04:18

Almanya'da bütün partiler kaybetti, ırkçı AfD kazandı

Almanya'da Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde yapılan parlamento seçimlerinde ırkçı-yabancı düşmanı AfD hariç bütün partiler oy kaybına uğradı.

Paylaş

Almanya'da 1.3 milyon seçmenin bulunduğu Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde yapılan parlamento seçimlerinde ırkçı-yabancı düşmanı Almanya için Alternatif (AfD) partisi dışında bütün partiler oy kaybına uğradı. Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) birinci çıktığı seçimlerde AfD, Başbakan Angela Merkel'in partisi CDU'yu da geçerek ikinci oldu. Merkel'in memleketinde almış olduğu bu ağır yenilginin önümüzdeki önümüzdeki dönem parti içerisinde de tartışmalara yol açması bekleniyor.

Kesin olmayan sonuçlara göre SPD yüzde 5 oy kaybına rağmen yüzde 30,6 oy alarak birinci parti oldu. Dört yıldır SPD ile koalisyon ortaklığı yapan CDU ise yüzde 4 oy kaybıyla yüzde 19 oy aldı. Eyalette ilk kez seçimlere giren sağcı-yabancı düşmanı AfD ise yüzde 20,8 ile eyalet çapında ikinci parti oldu. İki dönem arka arkaya eyalet parlamentosuna görmeyi başaran ırkçı-faşist NPD partisi ise aldığı yüzde 3 oyla meclis dışında kaldı. Eyalette en çok Sol Parti oy kaybına uğradı. Dört yıl önce yüzde 18,4 oy alan Sol Parti bu kez ancak yüzde 13,4 oy alabildi. Yeşiller Partisi ise son ana kadar barajla mücadele etti. Bütün sandıkların açılmasından sonra yüzde 4,8 ile meclis dışında kaldı.

Seçimlere katılım oranı ise beş yıl öncesinde göre yüzde 10 artarak yüzde 61,6’ya ulaştı. Alman basınında yer alan değerlendirmelerde seçimlerin galibinin protesto oyları olduğuna dikkat çekildi. Daha önce mecliste bulunan partilere tepki gösteren seçmenler oylarını bu kez aşırı sağcı AfD’ye verdiler. AfD’nin seçim boyunca Almanya sınırlarının sığınmacılara açılmasına karşı bir kampanya sürdürmesi sonuçlarda etkili oldu.

Bu seçimlere göre 71 sandalyeli eyalet parlamentosunda yeniden SPD’nin liderliğinde bir hükümetin kurulması bekleniyor. SPD’nin oyları Sol Parti ile bir “sol koalisyon” kurmaya yetiyor. Bunun dışında seçimlere kadar işbaşında olan CDU ile koalisyonu da sürdürebilir.

Başbakan Merkel’in memleketi olan Mecklenburg-Vorpommern’de AfD’nin gerisinde düşmesinin önümüzdeki dönemde tartışılması bekleniyor. Henüz 2017’de yapılacak seçimlerde başbakan adayı olup olmayacağını açıklamayan Merkel’e karşı parti içinde eleştirilerin gelebileceği tahmin ediliyor. Ancak şu anda CDU’da Merkel’den başka daha fazla oy getirebilecek başka bir aday da bulunmuyor.

Almanya’da önümüzdeki hafta da başkent Berlin’de senato seçimleri yapılacak. (Köln/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Zigetvar'da 'Kanuni' heyecanı

SONRAKİ HABER

İsveç'te binlerce sağlık emekçisi meydanlara çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...