05 Eylül 2016 00:22

Ekvadorlu eski Bakan Acosta: Correa gider, UNE kalır

Evrensel'e konuşan Ekvador eski Maden ve Enerji Bakanı Ekonomist Alberto Acosta, UNE'nin kapatılmasının haklı hiçbir gerekçesi olmadığını söyledi.

Paylaş

Elif GÖRGÜ
İstanbul

Latin Amerika’nın ‘ilerici hükümetleri’ arasında gösterilen Ekvador’daki Rafael Correa hükümetinin ülkenin en büyük sendikası olan ve yaklaşık 100 bin üyesi olduğu belirtilen Ulusal Eğitimciler Sendikası’nı (UNE) fesh etmesi kıta genelinde tartışılıyor.

72 yıllık sendika, ‘yasal gerekleri yerine getirmediği, sendika bile sayılamayacağı’ açıklaması ile kapatılmıştı. UNE, son birkaç yılda gittikce otoriterleşen Correa hükümetine ve Anayasadaki ücretsiz, anadilde kamu eğitimi ilkesini ihlal etmesine karşı da mücadele veriyordu.

Gazetemize konuşan Correa Hükümeti’nin eski Maden ve Enerji Bakanı ve 2009 Anayasasını hazırlayan Kurucu Meclis’in de başkanı olan Ekonomist Alberto Acosta, UNE’nin kapatılmasının haklı hiçbir gerekçesi olmadığını belirttti.

Daha önce askeri diktatörlük döneminde bir kez kapatılan UNE’nin diktatörlüğün devrilmesinin ardından yeniden kurulduğunu hatırlatarak, Correa’dan sonra da aynı şekilde yeniden yoluna devam edeceğine işaret etti.

Ulusal Eğitimciler Sendikası (UNE) Ekvador için ne anlam ifade ediyor?
UNE ülkedeki en büyük eğitimci sendikası. Önemi ise eğitimcileri aşıyor. Geçmişteki bazı kararlarını tartışabilirim ancak eğitim mücadelesindeki ve diğer politik ve toplumsal mücadelelerdeki; aynı şekilde ulusal bağımsızlığın ve demokrasinin kazanılmasındaki rolü temel bir rol olmuştur.

Correa Hükümeti UNE’nin, ülkenin en büyük sendikasının kapatılmasını neden istiyor?
Correa uzun yıllardan beri, özellikle de 2009 yılından bu yana, merkezi bir iktidar inşa etmeye çalışıyor. Devletin tüm kurumlarını kontrol etmek istiyor ve bunu başardı, hatta Anayasayı da delerek yaptı bunu. Aynı şekilde sivil toplumun, küçük ya da büyük tüm örgütleniri kendine bağlamak istiyor. En küçük örgütlerden biri olan Pachamama Vakfı’nı dahi feshetti. Ve şimdi de UNE’ye saldırıyor.  
Correa’nın bu totaliter çabasının toplumsal hareketleri bölmek ya da kontrolü altına almak için olduğunu unutmamak gerekiyor. Bunu tamamen başaramadığı için de, işçiler, yerliler, öğretmenler, öğrenciler, kadınlar... içinde kendi hareketlerini yaratmaya çalışıyor.

UNE’nin kapatılmasının yasal olarak haklı gerekçeleri var mı?
Sunulan gerekçeler, hem biçim hem içerik açısından, kabul edilebilir gerekçeler değil. Correa yargıyı da yönetiyor. Bir halk oylaması yaparak, tam olarak kendi deyimiyle “yargıya elini atma” yetkisini ele geçirmeyi başardı. Ve bunu Anayasının temel ilkelerini ihlal ederek, çiğneyerek yaptı.
Buradaki mesele hukuki değildir. Temel gerekçe siyasidir. Correa, diğer tüm otoriter hükümetlerin de yaptığı gibi, UNE gibi halkın çıkarlarını savunan, Ekvador’daki mevcut sistem gibi sömürücü sistemlere karşı mücadele veren, örgütleri kontrol etmek istiyor. Correa bunu ülkenin modernize edilmesi olduğunu ileri sürüyor, açıkça belirtmek gerekir ki Correa, bu rolü, kapatalizmin modernize etme rolünü üstlenmiştir.
Bugüne kadar sadece askeri diktatörlük UNE’yi feshetmiş, fakat bir sonraki hükümet kararı geri almıştı. Bu Ekvador’da bir kez daha tekrarlanacak. 2017 yılında UNE örgütünü yeniden kuracak, ancak bu sürede pratikte de mücadelesine devam edecektir, UNE ortadan kalkmayacak.

Demokratik kamuoyu bu karar karşısında ne yapıyor?
UNE’yi eleştiren kesimler olsa da geniş bir destek var. Hükümet son yıllarda sendikaya karşı, prestijini düşürmek için karalama kampanyası yürütüyordu.  Neoliberal dönemde UNE’nin yaptığı grevlerin, eğitim hakkını, örneğin eğitime ayrılan bütçenin dış borçların kapatılması için kullanılmasına karşı nasıl savunduğunun unutulmasını istiyorlar.

ÖNCEKİ HABER

İhvan, Ürdün seçimlerinde başarı sağlayabilecek mi?

SONRAKİ HABER

Erdoğan Esad buluşmasına doğru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...