03 Eylül 2016 07:45

2016 Rio Olimpiyatları’nda nasıl göründük?

Güzel görüntüler de çıktı ortaya, kaşlarımızı indirdiğimiz anlar da oldu. Bunlardan biz kadınlarla ilgili olanları sizler için bir araya getirdik.

Paylaş

Lili CAN
5-21 Ağustos arasında gerçekleşen 2016 Rio Yaz Olimpiyatları bitti. Kimi eli kolu madalyalarla döndü memleketine, kimi bomboş... Güzel görüntüler de çıktı ortaya, kaşlarımızı indirdiğimiz anlar da oldu. Bunlardan biz kadınlarla ilgili olanları sizler için bir araya getirdik.
İlk olarak Sputniknews’in derlemiş olduğu ve medyanın kadınları nasıl gördüğünü ya da görmek istemeyişi gösteren bazı örneklerle başlayalım. Chicago Tribune, Rio Olimpiyat Oyunları’nda bronz madalya kazanan ABD’li atıcı Corey Cogdell’i, ‘Bears’ın çizgi oyuncusunun karısı’ olarak tanıttı. 
Başarısı kocasına mal edilen bir diğer kadın sporcu, Rio’dan üçü altın, biri gümüş olmak üzere dört olimpiyat madalyasıyla dönen Macar yüzücü Katinka Hosszu oldu. Katinka’nin başarısının ‘nedeni’ antrenörlüğünü de yürüten kocasıymış. Bunu söyleyen kişi ise NBC’nin spor spikerlerinden Dan Hicks. 
Önce Londra’da sonra Rio’da art arda 2 olimpiyat altını kazanan İngiliz tenisçi Andy Murray’e mikrofon uzatan BBC muhabiri John Inverdale, ‘teniste iki olimpiyat madalyası kazanan ilk insan’ olmanın nasıl bir his olduğunu sordu. Murray, bu soruyu yanıtlarken, kadınların da ‘insan’ olduğunu anımsatarak, “Sanırım Venus (Williams) ve Serena (Williams) dörder tane kazanmıştı” dedi.

REKOR DA KIRSAK...
Rio Olimpiyatları’nda yüzmede ABD’yi temsil eden Katie Ledecky, kadınlar 800 metre serbest stilde dünya rekoru kırdı. Aslında sadece bu da değil, 200, 400 ve 800 metre serbest stilde 1968’den bu yana, Debbie Meyer’dan sonra altın madalya kazanan ilk kadın yüzücü oldu. ABD’li diğer bir sporcu Michael Phelps ise beşi altın olmak üzere altı olimpiyat madalyasıyla 2016 olimpiyat oyunlarına damga vurdu. Buraya kadar her şey normal. Ancak Bryan-College Station Eagle gazetesi için, Phelps’in ‘100 metre kelebek’ branşında kazandığı gümüş madalyayı, Ledecky’nin rekor kırarak kazandığı altın madalyadan daha önemli. Yapılan haberde Ledecky’nin başarısı geçiyor geçmesine de Phelps sırf daha ünlü olduğu ve ‘gazeteyi sattıracağı’ için haberin baslığına oturdu.

HER ŞEY TARTIŞMA KONUSU 
Tartışma yaratan bir diğer konu da kadın atletlerin hormonları oldu! Ortalama bir kadına göre daha fazla testosteron hormonu olan sporcular, oyunlarda her zaman tartışma konusu oluyor. Bu seneki olimpiyatlarda da Güney Afrikalı Semenya Caster ve Hindistanlı Dutee Chand bu tartışmanın kurbanı oldu. Semenya 2009’daki Dünya Atletizm Şampiyonası’nda altın madalyayı kazanınca tüm okları üzerine çekmişti zaten. Bu yıl yine altın madalyaya koşması aynı tartışmaları tekrar açtı. Fazla testosteron hormonu olan yani vücudu kadından çok erkeksi özellikler taşıyan bir kadının, kadınlar liginde yarışması ve bu ‘üstünlüğü’ sebebiyle kazanması adil mi, değil mi? Bazıları bunun adil olmadığını ileri sürerek yapılan ‘cinsiyet testlerini’ savunuyor ve hatta hakarete varan sözlerle durumu açıklamaya çalışıyor. Bazıları ise bu hormonların başarıyla çok az ilgisi olduğu üzerinde duruyor. Bu tartışmayla beliren bir soru daha var, sadece iki cinsiyete ayrılmış yarışmalara eşcinsel bir sporcu kendi kimliğiyle nasıl katılacak?


İLK’LERLE TARİHE GEÇENLER 
·    Simone Manuel olimpiyatlarda altın madalya kazanan ilk Afrikalı-Amerikalı kadın olarak 2016 Rio Yaz Olimpiyatları’na adını yazdırdı. 
·    Bir ilk de Hindistan’dan. Sakshi Malik madalya kazanan ilk Hintli kadın olarak tarihe geçti. 
·    Eskrimde bronz madalya kazanan Ibtihaj Muhammad ABD’nin ilk başörtülü olimpiyat oyuncusu oldu. Özellikle Amerikan başkan adaylarından Trump ‘Müslümanları ülkeden atmayı’ vaat ederken Muhammad’in ABD’yi temsil etmesi önemli elbette.
·    Kendi ülkesinde kadınların seyirci olarak bile spor alanlarına katılması zor olan Kimia Alizadeh Zenoorin, tekvando dalında olimpiyat madalyası kazanan ilk İranlı kadın oldu. Erkekler voleybolda seyirciler arasından bir kadının açtığı pankart da gözleri bir kez daha İran’a çevirdi. Darya Safai isimli kadının taşıdığı pankartta “İran’da kadınların maçlara gitmesine izin verilsin” yazıyordu. 

ABBEY VE NİKKİ’YE DÜNYA FAİR PLAY ÖDÜLÜ
Kadınlar 5000 metre koşusunda Yeni Zelandalı koşucu Nikki Hamblin yanlışlıkla ABD’li koşucu Abbey D’Agostino’ya çarptı ve tam kalkıp koşuya devam edecekken, Abbey’in yaralanmış olduğunu gördü. Dönüp onu kaldırarak “Hadi, yarışı bitirmemiz lazım” diye cesaret verdi. Yarışı geç de olsa bitirdiler; altın, gümüş ya da bronz kazanmadılar ama belki de sporcuların alabileceği en güzel ödüllerden birini, sporcu olmanın gerçek anlamını gösterdikleri için Pierre de Coubertin ödülünü aldılar.


GÖNÜLLERİ KAZANDI
Rio Olimpiyatları’nın belki de en sevimli ve aynı zamanda en samimi ismi Fu Yuanhui idi. Dereceye girdiğini öğrenince verdiği tepkiler, madalya töreni sırasındaki komik halleri, kadın yüzücülerin mayoları hakkındaki açıklamaları, gayet doğal bir biçimde regl olduğunu söylemesi ile gönülleri kazandı. Fotoğrafı yukarıda ama siz mutlaka videolarını da izleyin. Büyük ya da küçük herhangi bir başarıya onun kadar sevinen varsa altın madalya vereceğiz:) 
 

ÖNCEKİ HABER

Silopi Belediye Başkan Vekili tutuklandı

SONRAKİ HABER

Lüks bu binalar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...