1 Eylül 2016 18:44

Mimarlar Odası: Kamu malı ranta açılıyor

Mimarlar Odası Ankara Şubesi,  Meclis’ten geçen Varlık Fonu Yasası Tasarısı'nı şirketlere ve sermayeye imtiyaz sağlayacak bir yasa olarak değerlendirdi. Açıklamada, kuvvetler ayrılığına ve anayasanın temeline aykırı bir durum olarak belirtildi. 

Mimarlar Odası Ankara Şubesi merkez binasında yaptığı basın toplantısı ile Varlık Fonu Yasası'nı değerlendirdi. Açıklamayı yapan Şube Sekreteri Gökhan Yıldırım, 80. madde ile tasarıdan geçen ve yasalaşan Varlık Fonu ile birlikte yasama organının elinde olan yetkinin Bakanlar Kurulu'na devredildiğini aktardı. Yıldırım, Bakanlar Kurulu'nun aldığı yetki ile birlikte bazı özel projelerin şirketlere, sermayeye imtiyaz sağlayacağını vurguladı. 

Ekonomi Bakanlığı'nın imtiyaz sağlanan projelere çok büyük yatırımlar yaptığını söyleyen Yıldırım, “Kamunun malı ranta açılıyor ve sermaye için süreç hızlandırılarak sınırsız şekilde vergi muafiyeti sağlanacak ve enerji tüketiminin yüzde ellisi 10 yıla kadar devlet tarafından ödenecek”dedi.  Yıldırım, doğayı ve ekolojiyi katledecek tüm projelerde hazine arazilerinin kullanımının şirketlere tahsis edileceğini belirtirken, “Bakanlar Kurulu'nun onay vermesi dahilinde herhangi bir denetleme mekanizmasının ortada olmadan tüm doğa ve kentlerdeki mega projelerde ÇED raporu devre dışı kalmış olacak” diye konuştu.

Varlık Fonu Yasası ile son dönemde gündem olan Cerattepe, HES'ler, madenler, nükleer enerji, ve Akkuyu'nun işleme girmesinin önünde engeller kalmayacağını ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)
 

Evrensel'i Takip Et