31 Ağustos 2016 16:10

İçişleri Bakanı görevi bıraktı: 'Erdoğan istedi Ala gitti'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım'ın görüşmesinden sonra İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın görevini bıraktığı açıklandı.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saat 19.30’da sarayda Başbakan Binali Yıldırım’la resmi program dışı bir görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım arasındaki görüşme saat 20:00 sularında sona erdi.

Görüşme sonrasında Başbakan Yıldırım yaptığı açıklamada İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın görevini bıraktığını açıkladı. Ala'nın yerine Süleyman Soylu atandı. Süleyman Soylu'dan boşalan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevine de Mehmet Müezzinoğlu getirildi.

İçişleri Bakanlığı'na Efkan Ala’nın yerine getirilen Süleyman Soylu ilk değerlendirmesinde, 'Benim için de sürpriz oldu' dedi.

'ERDOĞAN İSTEDİ'

CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat, kararın 15 Temmuz Darbe Girişimi süreciyle alakalı olabileceğini söyledi. Fırat, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ala arasında herhangi bir görüşme gerçekleştirilmediğini belirtti. Ala'nın yerine Soylu tercihi hakkında konuşan Fırat, "Soylu, 15 Temmuz Darbe Girişimi sırasındaki gayretleriyle takdir toplamıştı" dedi.

Fırat, Ala'nın yeni bir göreve getirilmesinin beklenmediğini söyledi. Fırat, "Bazı bakanların bu revizyondan haberi yoktu" şeklinde konuştu.

Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek ise "Değişikliği Cumhurbaşkanı Erdoğan istedi" ifadesini kullandı. Zeyrek, kaynaklarına dayandırdığı tespitinde 'FETÖ konusunda Ala'nın duruşundan şüphe duyulmuyor' dedi.

DERE GEÇERKEN...

Erdoğan, darbe girişimi sonrası MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın görevden alınıp alınmayacağına dair bir soruya "Dereyi geçerken at değiştirilmez" yanıtını vermişti. Kritik bir süreçten geçerken, önemli mevkilerdeki isimlerin değiştirilmesinden yana olmadığını bu sözle vurgulayan Erdoğan'ın neden şimdi İçişleri Bakanını değiştirme kararı aldığı merak ediliyor.

Ankara'da yeni süreçte özellikle İstihbarat yapılanmasında köklü değişikliğe gidileceği konuşuluyordu.

17-25 ARALIK SONRASI İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NA ATANMIŞTI

Efkan Ala, 17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu sürecinde istifa eden Muammer Güler'in yerine TBMM'de olmamasına rağmen İçişleri Bakanlığı'na atanmıştı.

Ala, Kasım 2015 seçimlerinde Bursa milletvekili olarak Meclise girmişti. Ala, Davutoğlu'nun 64. hükümetinde ve Yıldırım'ın 65. hükümetinde İçişleri Bakanlığı görevlerine getirilmişti.

Efkan Ala, döneminde Türkiye, 20 Temmuz 2015 Suruç, 10 Ekim 2015 Ankara, 13 Mart 2016 Ankara, 20 Ağustos 2016 Gaziantep gibi  tarihinin en kanlı saldırılarına tanıklık etti. Bu saldırılarda istihbarat zaafı ve İçişleri Bakanlığı'nın ihmalleri çokça dile getirildi.

Efkan Ala,  2003-2004 yılları arasında Batman, 2004-2007 yılları arasında Diyarbakır valisi olarak görev yapmıştı. Ala, 2007-2013 arasında Başbakanlık müsteşarlığı yapmıştı ve Erdoğan'a yakın birisi olarak nitelendiriliyordu.

Ala, 2006 yılında Diyarbakır'da 5'i çocuk 10 kişinin hayatını kaybettiği polis saldırıları sırasında Diyarbakır valisiydi. Erdoğan o dönem, "Kadın da olsa çocuk da olsa gereken yapılacak" demişti.

Demokrat Parti eski Genel Başkanı Süleyman Soylu ise 2012'de Erdoğan'ın davetiyle AKP'ye katılmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Brezilya Devlet Başkanı Rousseff görevinden alındı

SONRAKİ HABER

Necmiye Alpay barış açımızdır ve o barış bu ülkeye gelecek!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa