28 Ağustos 2016 13:29

HDP, Öcalan’ı yine Meclise soracak

15 Temmuz darbe girişiminden sonra, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın sağlık ve güvenliği konusunda bilgi verilmemesi tepkiyle karşılanıyor.

Paylaş

15 Temmuz darbe girişiminden sonra, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın sağlık ve güvenliği konusunda bilgi verilmemesi tepkiyle karşılanıyor. 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana kendisinden haber alınamayan ve özellikle darbe girişimi sonrası Öcalan’a ile görüşme yönündeki tüm başvurular hükümet tarafından reddediliyor.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Öcalan’ın eski avukatlarından ve HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, bu yönlü girişimlerinin devam edeceklerini söyledi. Irgat, şimdiye kadar HDP’nin kritik konularda verdiği bütün önergelerin değişik gerekçelerle reddedildiğini ve Meclis’in bu anlamıyla denetim işlevinin baltalandığını ifade etti.

“Hafta içinde Adalet veya İçişleri Bakanlığına soru önergesini yeniden vereceğiz” diyen Irgat, “15 Temmuz’dan sonra İmralı adasına ilişkin kalkışmanın programlandığını yine darbecilerin ifadeleriyle ortaya çıktı. Ama buna rağmen ne biz ne ailesi, ne Kürt halkı bilgi alamıyor” diye konuştu.

BALUKEN: AKP SUÇ İŞLİYOR

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP Grup Başkanvekili ve İmralı Heyeti üyesi İdris Baluken de, Meclis Başkanı’nın bu konuda gösterdiği tutumun kabul edilemez olduğunu söyledi. Baluken, Öcalan’a yönelik tutumun kabul edilemez olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Sayın Öcalan’a yönelik önergenin iade edilme gerekçesi kabul edilemez. Adalet Bakanlığının yanıtlaması gereken, objektif sorular sorulmuş. Bilgi edinmeye dönük milletvekilimiz soru sorma hakkını kullanmış. Bunu iade etmek yerine, hızla var olan toplumsal hassasiyet de dikkate alınarak, adalet bakanlığına ulaştırması ve bakanlıktan da hızla cevap alması beklenirdi. İlgili bakan ya da kabine ile yürütmüş olduğu kararlaştırma neticesinde böylesi bir önergeye verilecek cevabın olmadığına kanaat getirilmiş.

Çünkü uygulanan tecrit hukuk dışıdır, meşru değildir. Dünya sisteminde böyle bir tecrit uygulaması yoktur. Meclisin tutanaklarına geçecek şekilde AKP bu konuyu cevaplandırmaktan korkuyor. Bu uygulamanın ileride bir insanlık suçu olarak önüne geleceğini görüyor. ” (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yüksekova’da inşanın öncüsü kadınlar

SONRAKİ HABER

31 Ağustos’un gündemi Öcalan olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa