24 Ağustos 2016 16:31

Biden: ABD, müttefiki Türkiye'nin yanındadır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda görüştü.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda görüştü.

Görüşme sonrası konuşan ABD Başkan Yarımcısı Joe Biden "Yeterli düzeyde empati gösterilmediği konusunda düşünceler var. Darbe girişimine gerektiği gibi tepki veremediğimiz için şahsen Türkiye'ye geldim. Kişisel olarak buraya geldiğimde de başkanı temsil eden birisi olarak tüm ülkenize ve meslektaşlarınıza ne kadar üzgün olduğumuzu aktarmak istiyorum" dedi.

18.00'de başlayan görüşme 20.10'da sona erdi.

T24'ün haberine göre Biden, açıklamasında şunları söyledi:

"Bugün, hasarı bizzat ben tanık oldum Meclis Başkanı ile yaptığım temaslarla. Bu muhteşem binanın üzerinde kurşun delikleri vardı. Sayın Cumhurbaşkanı şunu anlayabiliyorum, ülkenizdeki insanlar bu krize hızlı cevap verilmediğimizi düşünüyor. Yeterli düzeyde empati gösterilmediği konusunda düşünceler var. Darbe girişimine gerektipi gibi tepki veremediğimiz için şahsen Türkiye'ye geldim. Kişisel olarak buraya geldiğimde de başkanı temsil eden birisi olarak tüm ülkenize ve meslektaşlarınıza ne kadar üzgün olduğumuzu aktarmak istiyorum.

ABD halkı adına, çektiğiniz acı bir örnek verdiniz baş başa yaptığınız görüşmede. Yakın bir arkadaşınızı anlattınız, oğlu ve kendisi darbe girişiminde hayatını kaybetmişti. Öyle tarih kitaplarında falan okuduğunuz değil, kişisel bir hikaye paylaştınız benimle. Net bir şekilde anlatalım, ABD müttefiki Türkiye’nin yanındadır. Türkiye halkına desteğimiz tam. Daha önce de söylediğim gibi, bugün yaptığımız açıklamada da dile getirmiştim, darbe teşebbüsü Türkiye halkına yönelik bir saldırıydı."

Biden, Cerablus operasyonuna dair açıklamasında da "Türk askerinin hareketlerini destekliyoruz, onları havadan koruyoruz" dedi.

BIDEN: DÜNE KADAR HİÇBİR DELİL GÖSTERİLMEDİ

Biden, soru cevap bölümünde Fethullah Gülen'in iadesine dair bir soruya "Düne kadar Gülen'in suçlu olduğuna dair hiçbir delil gösterilmedi" yanıtını verdi.

Soru: ABD 11 Eylül’den sonra güvenlik konusuna ağırlık verdi. Türkiye’den yardım talebinde bulundu. Türkiye yardımda bulundu. Darbe girişiminde suçlanan birisi var. Bu durumda ABD tarafı ipe un seriyormuş gibi bir hava görüyoruz. Türk halkını rahatsız ediyor bu durum. Harekete geçmek yerine zamana yayılıyor gibi bir şey söz konusu. Bir de daha ne kadar ülkenizde bulunmasına, medya aracılığıyla tehditler savurmasına devam edeceksiniz?

Biden: Biz, hukuk ülkesiyiz. Bizim anayasamız var, ona bağlıyız. Biz bu anayasaya uymak için yemin etmişiz. Bizim anayasamız, yasalarımız, iade edilecek bir kişinin durumunun mahkemeler tarafından iade edilmesi için yeterli nedenler olması gerekiyor. Okumuş olabilirsiniz, son zamanlarda benim ülkemde 3-4 büyük terör saldırısı oldu. FBI insanları izliyordu, ABD’lilerin öldürülmesini istediğini söylemişti birisi. O DAİŞ’liydi. Bunu söylediği bizim yasalarımıza göre herhangi bir kişiyi hedef almadığı için tutuklanmadı ama o gitti insanları öldürdü. Biz yasaları istisnasız olarak uygularız dediğimiz zaman gerçekten uygularız. Uzmanlardan savcılardan, avukatlardan ibaret bir heyetimiz sizin uzmanlarınız, savcılarla bir araya geldiler. Dediler ki onun bu işi mahkemeye götürebilmek için bize yeterli delil verin dediler.

Biz, ABD’yi bir kişiyi ve aslında bu kişinin standartlarına göre iade edilebilecek bir suçluyu korumamız mümkün müdür? Bizim adli sistemimiz Türkiye’ninkinden farklıdır. Biz 225 yıldan beri bu yasaya uyuyoruz. Ne kadar sürer bu sizin tespit edeceğiniz delillere bağlıdır. Düne kadar darbe teşebbüsüyle ilgili hiçbir delil gösterilmemişti. Biz ABD’de bir mahkemeye gidip bu kötü bir insandır diyemezsiniz. Bu adam aşağıda gösterilen suçu işlemiştir diyebilmelisiniz. Delilleri toplayacağız ve onun suçlanması için ve onun bunu yapmış olabileceğini gösterecek delilleri bulmamız lazım ya da makul bir neden bulmamız lazım. Bizim nasıl bir amacımız olabilir bir teröristi kaçırmak için? Bunu niye yapalım? Hiçbir anlamı yoktur." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'Ne gazeteciliğinden bahsediyorsun, memlekette OHAL var'

SONRAKİ HABER

Akdeniz fokları rahatsız edilmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...