22 Ağustos 2016 13:26

Hem davalar sürüyor hem üretim yapılacak

Ordu'da Kabadüz Turnalık mevkiinde yapımı devam edilen HES projesi inşaatında çevreyi kirletildiği tespit edildi ama inşaata devam kararı alındı.

Paylaş

Ordu Doğal Çevreyi Koruma Derneğinin Kabadüz Turnalık mevkiinde Orya Enerji AŞ tarafından yapımına devam edilen Çambaşı Barajı ve Darıca II HES projelerinin atıklarının ormana, dereye zarar vermesi nedeniyle yaptığı şikayete yanıt geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı söz konusu projelerle ilgili 2 kez idari yaptırım cezası uygulandığını, dernek tarafından bulunulan şikayete ilişkin araştırma yapılacağı belirtti. Ancak şikayetin dikkate alınacağı sürede projelerin yapımına devam edilecek.

Ordu Doğal Çevreyi Koruma Derneği, Ordu’da Kabadüz Turnalık mevkiinde devam eden Çambaşı Barajı ve Darıca II HES projelerinin yapımı sırasında atıkların ve hafriyatın gerekli önlemler alınmadan dereye ve ormana bırakıldığını belirterek Çevre ve Şehircilik Bakanlığına şikayette bulundu.

Ordu Doğal Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Gül Ersan, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, 16 Haziran’da Orya AŞ hakkında çevre kirliliğine neden olduğu için şikayet dilekçesi göndermiştik. Aynı gün Ordu Cumhuriyet Başsavcılığına da suç duyurusunda bulunduk” diyerek şikayet dilekçesine gelen yanıt hakkında bilgi verdi. 

İKİ KEZ CEZA KESİLMİŞ

Bakanlık tarafından verilen yanıtta projelere ilişkin 2 kez cezai işlem uygulandığı, derneğin şikayetine ilişkin de araştırma yapılacağı belirtildi. Ancak bakanlığın projelerin yapımının büyük oranda tamamlandığı ve kasım ayında faaliyete geçeceğini belirtmesi tepkiye neden oldu.

Gelen yanıtta “Müdürlüğümüzce 29 Temmuz 2016 ve 2 Ağustos 2016 tarihlerinde ÇED taahhütleri doğrultusunda denetlenmiş, çeşitli uygunsuzlukların olduğu tespit edilmiş ve 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 20. maddesi doğrultusunda 2 adet idari yaptırım uygulanmış, gerekli uyarılar yapılmış ve gerekli önlemlerin alınması istenmiştir. Orman arazisine dökülen hafriyata ilişkin firma ile Orman Su İşleri Bakanlığı arasında görülmekte olan bir davanın mevcut olduğu belirtilmiş olup dava sonuçlanana kadar bu fiile ilişkin işlem tesis edilmemiştir. Şikayete konu firma, inşaat faaliyetini büyük oranda bitirmiş olup bu yılın kasım ayı içerisinde elektrik üretimine geçecektir. Bu zaman zarfında söz konusu tesis tekrar denetlenecek olup firmanın faaliyet gösterdiği alanların doğaya yeniden kazandırılması çalışmalarına özen gösterilecektir” ifadeleri yer aldı.

DAVALARI TAKİP EDECEĞİZ

Yazıda belirten davalar hakkında da araştırma yapacaklarını belirten Ersan, “Davalar hakkında gereken yerlere başvuru yapacağız, gerekirse müdahil olacağız. Şirketler para kazanacak diye verilen zararlara sessiz kalamayız” dedi. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Üniversiteli Cansu, yurtta asansör boşluğuna düşerek öldü

SONRAKİ HABER

Güngören'de tramvay raydan çıktı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...