22 Ağustos 2016 11:10

‘Özgür Gündem’in kapatılması demokrasi ayıbı’

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ) Başkanı Philippe Leruth, Türkiye’de gazetecilere dönük saldırıları değerlendirdi.

Paylaş

Evrim KEPENEK

Türkiye’de gazetecilere dönük saldırıları değerlendiren Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ) Başkanı Philippe Leruth, darbe girişiminin bahane edilerek gazetecilere yönelik baskıların arttırılmasını doğru bulmadıklarını belirterek, cezaevlerindeki tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi. Tutuklu gazeteciler konusunda Türkiye hükümeti ile görüşme yapmak istediklerini ancak bu taleplerine iktidar tarafından hiçbir yanıt verilmediğini belirten Leruth, bu nedenle konuyu Avrupa Konseyi’nen (AK) taşıdıklarını belirtti. Türkiye’deki gazetecilerin can güvenliğinden ciddi oranda endişe duyduklarını söyleyen Leruth, hükümetin bu konuda çözüm için hareket etmesi gerektiğini söyledi.

‘MÜCADELELERİNE ÇOK SAYGI DUYUYORUM’

Türkiyeli gazetecilerin düşünce ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskılara karşı mücadelesini çok anlamlı bulduğunu söyleyen Leruth, mücadele eden gazetecilerle ortaklaştıklarını ve dayanışmayı büyüteceklerini belirtti. Demokrasiyi savunmanın çok önemli olduğunu söyleyen Leruth, demokratik hakları savunmanın böylesi bir dönemde çok anlamlı olduğunu vurguladı.

Özgür Gündem’in kapatılmasının ise Türkiye hükümetinin uzun süredir gazetecileri baskı altına almasının en somut örneklerinden biri olduğuna dikkat çeken Leruth, “Türkiye hükümeti gazetecileri tutuklarken ‘Onları gazetecilikten tutuklamadık, suç işledikleri için yargıladık’ diyor. Biz biliyoruz ki onlar bu şekilde gazeteciliği suç haline getirmek istiyor. Biz bunu kabul etmiyoruz.

Meslektaşlarımızla dayanışma içinde olacağız. Dayanışmayı sürdürmek gerekiyor. Hükümet biliyor ki biz bu olayları takip ediyoruz bunları kaydediyoruz. Bu nedenle bile dayanışma çok önemli. Biz gazetecilere yönelik hak ihlallerini takip ediyoruz” diye konuştu. Leruth, Özgür Gündem’in kapatılmasını demokrasi ayıbı olarak nitelendirerek, demokrasinin ancak muhalif fikirlerin bir arada olması ile var olabileceğini ve bu nedenle de muhalif gazetecilere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Arap basını: Gaziantep IŞİD’in Türkiye’deki lojistik üssü

SONRAKİ HABER

Tekerek: Polis ‘OHAL var sana her şeyi yapabilirim’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...