21 Ağustos 2016 09:08

Çimento fabrikası 50 yıldır atıklarını Van Gölü'ne bırakıyor

Van Gölü kıyısında 50'li yılı aşkın bir süredir faal olan Van Çimento Fabrikası, gölü kirletmeye devam ediyor. 

Paylaş

Van’ın merkez Edremit ilçesi Kadembaş yolu üzerinde Van Gölü'nün kıyısında bulunan Aşkale Çimento Sanayi T.A.Ş.'a ait Van Çimento Fabrikası, gölü kirletmeye devam ediyor. Kıyıdan en az 150 metre uzak olması gerekirken Kıyı Kanunu'nu ihlal ederek kurulduğu 1970'lı yıllardan beri gölü kirletmeye devam eden fabrika, gün geçtikçe gölün kıyı kesiminde de kirlilik oranının artmasına neden oluyor. 24 saat vardiyalı olarak çalışan fabrikadan aralıklarla büyük toz dumanları yükselirken, rüzgarın da etkisiyle çevreye yayılan toz bulutları, canlıların yaşam alanları için büyük tehdit yaratıyor. 

'ESNAF İŞ YAPAMIYOR' 

Fabrikadan çıkan toz çevrede bulunan çok sayıda meyve ağacının kurumasına neden olurken, fabrika çevresine yayılan pis koku da dikkat çekiyor. Fabrika yakınlarında bulunun küçük işletmeciler iş yapamaz duruma geldiklerini belirtirken, konuya dair konuşan Çevre Derneği (ÇEV-DER) Başkanı Ali Kılıç ise, fabrikanın 50 yılı aşkındır göle ciddi zarar verdiğini vurgulayarak, kapsına bir an önce kilit vurulması gerektiğini söyledi. Yetkililerin durum karşısında sessiz kalmasına da tepki gösteren Kalçık, "Bu çimento fabrikası dönem dönem el değiştirmekle beraber 1970'lı yıllardan bu yana gölü kirletmeye devam ediyor. Hem de Kıyı Kanunu ihlal edilerek oradaki doğayı tahrip etmeye devam ediyor. Orda sadece gölü kirletmekle de kalmıyor orada bulunan binlerce ağaç bu yüzden kurumuş bugüne kadar. Bu durum karşısında kentin en yetkili mülkü amir olan vali ise sessiz. Kentin mülkü amirleri bu duruma bir an önce müdahale etmeleri gerek" diye konuştu.

'FİLTRELER YARI ZAMANLI ÇALIŞIYOR'

Fabrika yakınlarında ikamet eden aileler ve çevrede buluna yurttaşlarla da görüştüklerini belirten Kalçık, yurttaşların sabah ve gece saatlerinde filtrelerin çıkarılarak atıkların göle bırakıldığını aktardı. Kalçık, şöyle devam etti: "Fabrika günümüz koşullarına göre üretim yapmıyor. Orada bulunan filtreler yetersiz kalıyor ve bu çevrede büyük bir tahribata yol açıyor. Bu nedenlerden çevre de yaşayan yurttaşlarda bu durumda olumsuz etkileniyor." Göl kıyısında da kirlilik oranı günden güne arttığına dikkat çeken Kalçık, "Bunun önüne geçilmesi gerek" dedi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Taş ocakları Heybet Dağı’nı yok ediyor

SONRAKİ HABER

Bayrampaşa'da HDP binasına saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa