21 Ağustos 2016 08:26

Demirtaş: Konuşmamızı engellemek isteyen güçler var

Antep'teki saldırıyla ilgili konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hem tabanına hem de hükümet ve diğer siyasi partilere çağrıda bulundu.

Paylaş

Antep'te HDP yöneticisinin düğününe düzenlenen ve en az 51 yurttaşın yaşamını yitirdiği bombalı saldırı üzerine Diyarbakır'a gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hem tabanına hem de hükümet ve diğer siyasi partilere çağrıda bulundu.

Bombalı saldırının Suruç ve Ankara katliamlarının zamanlaması gibi KCK'nin deklarasyonunun hemen ardından geldiğine dikkat çeken Demirtaş, hükümete, "Devlet içine çöreklenmiş güçler var. 15 Temmuz'da bu çok acı bir tabloyla açığa çıktı. Birbirimizle konuşmamızı engellemek isteyen güçler var" uyarısı yaptı. Demirtaş, hiçbir şekilde kaos yönlü çağrılara kulak asılmaması gerektiğini vurgulayarak, siyasi partilere "Gelin taziyemizi de düğünümüzü de bir yapalım" dedi. 

Antep'te HDP Yöneticisi'nin düğününe gerçekleştirilen ve en az 51kişinin yaşamını yitirdiği, 100'den fazla yaralının olduğu bombalı saldırının ardından Güney Afrika temaslarını iptal eden HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve beraberindeki HDP heyeti Diyarbakır'a geldi. Demirtaş, uçakla geldiği Diyarbakır Havalimanı'nda basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasına, insanlık dışı katliamı lanetleyerek başlayan Demirtaş, "Bu vahşet karşısında gerçekten sözün tükendiğini ifade etmek istiyorum. Çok sayıda yurttaşımız yaşamını yitirdi. Hepsine öncelikle Allah'tan rahmet, yakınlarına ve halkımıza sabır ve başsağlığı diliyorum. Çok sayıda yaralı kardeşimiz var. Hastanelerde tedavi görüyorlar. Onlara da acil şifalar diliyorum" dedi. 

Demirtaş, konuşmasının devamında hem katliamın zamanlaması hem de bundan sonra yapılabileceklerle ilgili şu önemli açıklamalarda bulundu: 

'TARİH BİR SÜREÇ GEÇİRİRKEN KATLİAM OLDU

"Tabi bu vahşi katliam ülkemizde ilk defa karşılaştığımız bir vahşet değil. Maalesef Suruç katliamı ile başlayan, Diyarbakır mitingi ile devam eden bir çok kentte sivillerin ölmesine yol açan bombalar bir buçuk yıl içinde neredeyse tüm siyasi ve toplumsal gündemimizi ve yaşamımızı belirledi. Ankara katliamı hakeza benzer amaçlar ve hedefler ve odaklar tarafından gerçekleştirilen, çok acı tablolar ortaya çıkaran katliamlardı. Katliamlar üzerine çok yazıldı, çok çizildi, konuşuldu. Bu acı da tabi ki öncelikle düştüğü yeri yakacak. Ancak ülkeyi kan gölüne çeviren acıları bitirecek sözlerin söyleneceği günler de bugünlerdir. Düğünden katliam çıkarmak isteyen zihniyeti açığa çıkaracağımız günler bugünlerdir. Suruç'ta katliam olduğu günlerde nasıl kritik saatler yaşadıysak, Ankara katliamında nasıl tarihi süreçler yaşıyorsak, dün de benzer tarihi bir süreç geçirirken katliam oldu.

'KCK ATEŞKESİ ARALARKEN KATLİAM OLDU'

Suruç katliamının arkasından Ceylanpınar'da 2 genç polisin uykusunda katledilmesi savaşı tetiklemek için iyi hesaplanmış bir senaryoydu. Maalesef başarılı oldular. Bir yılı aşkın süredir Kürt sorunundan kaynaklı çatışmalar başladı. Ankara'da 10 Ekim'de katliam günü KCK ateşkes ilan edecekti, yine o gün o katliamı yaparak kendilerince başarılı oldular. Ateşkes çağrısı da o kaos arasında gümbürtüye gitti. Dün de KCK ateşkesi aralayacak bir açıklamada bulundu, Antep'te saldırı oldu. Bunlar tesadüf değildir, saldırılan kitle ve yer de tesadüf değildir. 

BAŞBAKAN'A ÖNEMLİ ÇAĞRI

Hükümet çağrımızdır, Suruç'ta ve diğer katliamlarda da altını çizdik. Devlet içine çöreklenmiş güçler var. 15 Temmuz'da bu çok acı bir tabloyla açığa çıktı. Birbirimizle konuşmamızı engellemek isteyen güçler var. Bu güçlerin devletle hükümetle ilgisi yok. Başbakana çağrımız ve ricamızdır, Suruç'tan başlayarak güvenlik zafiyetine ve istihbarat zafiyetine yol açan herkesle ilgili soruşturma açmalısınız. Antep de büyük istihbarat zafiyetine işaret ediyor. Bunların üstüne gitmezsek Meclis'i bombalayacak kadar cüretkar olabiliyorlar. Düğününü, taziyesini, acılarını, sevinçlerini ortaklaştıramayacak bir ülke hesaplıyorlar. Dün Antep'te Kürtleri hedef aldılar. Partilimizin düğünüydü. Mesaj nettir; buradan bir iç savaş, kaos çıkarabilir miyiz arayışı içindeler. 

'EN BÜYÜK İNTİKAM BARIŞTIR'

Yurttaşlara çağrımdır, bu barbarlardan, gözü dönmüşlerden alınabilecek en büyük intikam ülkeyi barışa götürmektir. Bundan daha büyük bir intikam olamaz. Bu alçaklara verilecek en büyük cevaptır. Acımızı ortaklaştıracak bir çalışma içinde olalım. Düğünlerimizi, taziyelerimizi, acılarımızı, cenazelerimizi bir yapalım, yürekleri bir yapalım. Tüm dünyaya bizimle oynayanlara şu mesajı verelim: Biz konuşarak, uzlaşma içinde, eşit, adil, bir yarın kurabiliriz. Dünyaya bunu gösterelim. Böylesi acı bir günde konuşabilmek kolay değil. Ama Antep'te Kürtleri, kitlemizi katlederek iç savaş çıkarabilirim diyenlere cevap verelim. Sizin gibi çakallara buradan ekmek çıkmaz diyelim. Hiçbir tezgahta olmayacağız, bunlara müsamaha göstermeyeceğiz. 

TÜM PARTİLERE ÇAĞRI

Siyasi parti liderlerine de mesajımızdır. Gelin taziyelerimizi bir yapalım. Senin, benim cenazem yok. Antep'te bulunan AKP, CHP, MHP milletvekillerine çağrımdır, gelin taziyede yan yana duralım. Acılarımızı birleştirelim, düğünümüzü kan gölüne çevirenlere karşı tek yürek olalım. Sonrası kolaydır. Çözülemeyecek sorun yoktur. Tüm taziyeler de düğünler de bizimdir. Bize mesaj vermek istiyorlarsa, gelin mesajı tersine çevirelim. Ancak böyle atlatırız bu günleri. Halkımız hem taziyesine sahip çıkmalı hem de bu katliamı kaşımak isteyenlere kulak vermemelidir. Kaosa sürükleyecek hiç bir çağrı, dost çağrısı değildir. Çatışma, etnik çatışma çağrısı kardeş çağrısı değildir. Çağrımız budur. Siyasi rakiplerimiz de sunu bilmelidirler. Bize ayrımcı davrananlara aynı üslupla cevap vermeyeceğiz. Acını büyüklüğü bizim için bir barış kapısı ve umuduna dönsün. Bundan sonra olabilecekleri önlemenin yolu budur. Yoksa adım adım büyük katliamların gerçekleştirildiği, ölümlerin kanıksandığı Suriye'den farklı bir durum olmayacaktır. Siyaseten birbirimizi eleştirebiliriz, zorlayabiliriz, ama bunu siyasi alan dışına taşımayalım. Bunun faturasını gençlere çocuklara ödetmeyelim. HDP olarak duruşumuz böyle olacaktır. Bunu sağlayabilirsek barış kolaydır. Zor olana tenezzül etmeyelim. Herkesi ortak taziyemize davet ediyorum." 

Konuşmasının sonunda taziye dileklerini yineleyen Demirtaş, Diyarbakır'da partili arkadaşlarıyla değerlendirme yapacaklarını ve ardından Antep'e geçeceklerini söyledi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Kadın örgütleri: Özgür Gündem'i okuma hakkımızı savunuyoruz

SONRAKİ HABER

Antep saldırısında ölenlerin cenaze törenleri yapılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...