19 Ağustos 2016 14:29

Avrupalı gazeteci örgütlerinden Özgür Gündem tepkisi

Özgür Gündem gazetesi hakkında verilen kapatma kararı ve gazete çalışanlarına yönelik polis baskısına ilişkin uluslararası tepkiler artıyor. 

Paylaş

Eren KANSOY
Londra

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Uluslararası PEN Yazarlar Birliği (PEN International) Özgür Gündem’in kapatılma kararına ilişkin acil birer bildiri yayınladılar. Ayrıca Index on Cencorship (Sansür Endeksi) örgütü de yazılı açıklama ile tepki gösterdi. 

PEN YAZARLAR BİRLİĞİ: 

Uluslararası PEN Yazarlar Birliği kendi internet sitelerinde yayınladığı, “Türkiye’de yeni tutuklama dalgası ile Yazar Aslı Erdoğan da tutuklandı” başlıklı açıklamasında Türkiye hükümetinin 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında karşıt sesleri bastırma çabası ile tutuklamaları yoğunlaştırdığı belirtti. 

PEN’in açıklaması şöyle: 

“Yazar, insan hakları savunucusu, tanınmış isim Aslı Erdoğan ile ilgili oldukça endişeliyiz. Polisin Erdoğan’ın evine zorla girdiğini biliyoruz bu da bizi daha çok kaygılandırıyor. Erdoğan’ın beraberinde Özgür Gündem gazetesi çalışanı 20’den fazla basın emekçisi de gözaltına alındı. Aynı zamanda ev baskınları aktaran IMC TV’den de 2 gazeteci gözaltına alındı.” 

PEN International Yazma Özgürlüğü Programı Direktörü Ann Harrison, “Türk yetkililer şu anda uygulamada olan OHAL durumundan faydalanarak ağır ve şiddetli bir şekilde saldırılarını, muhalif tüm sesleri susturmak adına gerçekleştiriyor. Korkunç denilecek bir tablo ortaya çıktı. Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında da görevlerini iki katı kötüye kullanarak kendilerinden olmayan tüm sesleri bastırma çabaları ile basın emekçilerine saldırılar ikiye katladı. Bu konuda oldukça endişeliyiz. PEN International olarak Türkiye’yi OHAL dönemi içerisinde, insan haklarına saygılı  olmaya, uluslararası yasalara göre davranmaya ve ifade özgürlüğünü korumaya çağırıyoruz. Aynı zamanda baskı ve tutuklamalar ile yüzleşen basın emekçilerinin derhal serbest bırakılmasını ve düşünce ile ifadelerini özgürce dile getirmelerine imkan yaratılması gerektiğini vurguluyoruz”

PEN Internatioanal, Aslı Erdoğan hakkında tanıtıcı kısa bir paragraf ile bildirisini sonlandırdı. Hazırlanan bildiri PEN International üyesi dünya genelinde binlerce yazar, gazeteci ve diplomatlara ulaştı. 

GAZETECİ ÖRGÜTLERİ: KAPATILMA KARARI GERİ ÇEKİLSİN

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) yayınladıkları bildiride “Özgür Gündem kapatılma kararı geri çekilmelidir” denildi. 

EFJ açıklaması şöyle: “15 Temmuz darbe girişiminden sonra girilen süreçte Türkiye’nin ilan ettiği OHAL süreci ile yaklaşık 130 basın hizmeti veren kurum zorla kapatılırken 50 gazeteci de tutuklandı. Özgür Gündem günlük 7 bin 500 tiraja sahip bir gazete iken 2014 yılından bu yana yüzlerce kez para cezası, soruşturma ve tutuklamalar ile karşı karşıya bırakıldı. 

Avrupa Gazetecier Federasyonu-Uluslararası Gazeteciler Federasyonu olarak Türkiye’ye çağrı yapıyoruz; Özgür Gündem’in kapatılma kararının derhal geri çekilmesi ve tutuklanan gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyoruz. Mahkemenin aldığı ‘gazete terörist propaganda yapıyor’ kararı düşündürücüdür, muhalif basın ve düşünce ile ifade özgürlüğü üzerindeki Türkiye’deki baskıyı bu şekilde görebiliyoruz. “

IFJ ve EFJ’nin ortak bildirisnde son olarak gazeteci Can Dündar’a uygulanan tutuklamanında altı çizildi. 

‘MUHALİF BASINA BASKI SON BULMALI’

Uluslararası Index on Cencorship örgütü de Türkiye’yi gazetecilere yönelik uyguladığı şiddet ve tutuklamaları şiddetle eleştirdi. “Türkiye’nin muhalif basına yönelik saldırısı derhal son bulmalı” başlıklı yayınladıkları bildiride, ‘Index olarak , Özgür Gündem Gazetesinin Türk mahkemesi tarafından kaptılmasını şiddetle kınıyoruz, karar geri çekilmelidir’ ifadelerinin altı çizildi. 

Index CEO’su Jodie Ginberg de açıklama içerisine şu notları düştü; “Ülke üzerindeki tutuklama dalgası gazetecileri, akademisyenleri, sanatçıları aldı götürdü. Türk devletinin bu tutumu dünyadan büyük tepkiler toplamaya devam ediyor. Son olarak Özgür Gündem Gazetesine yönelik saldırı ve kapatma kararı ile anlaşılıyor ki Erdoğan, gazeteciler ve toplum hakları üzerinden kirli politik oyunlar oynuyor. Haber aktarma, düşünce ve ifade özgürlüğü üzerinden de Erdoğan politik oyunlar oynuyor” 
 

ÖNCEKİ HABER

‘LG Arçelik işçilerinin davası yeniden görülsün’

SONRAKİ HABER

Meclis 1 Ekim’e kadar tatile giriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...