19 Ağustos 2016 10:46

HDP’li Paylan, Başbakana Özgür Gündem’i sordu

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Özgür Gündem baskınını ve gazetecilerin darbedilerek gözaltına alınmasını Başbakan Yıldırım'a sordu.

Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan 16 Ağustos’ta İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği “geçici olarak” kapatma kararıyla Özgür Gündem gazetesine baskın yapılması ve gazete çalışanları ile o sırada binada bulunan ziyaretçilerin darbedilerek gözaltına alınmasını Başbakan Binali Yıldırım'a sordu.

Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle Meclise soru önergesini veren Paylan, Başbakana şu soruları yöneltti:
- Gazetenin kapatılması kararında gerekçe olarak gösterilen, Anayasa’nın 28. maddesinin 8. fıkrasında “Türkiye’de yayımlanan süreli yayınlar, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Cumhuriyetin temel ilkelerine, millî güvenliğe ve genel ahlâka aykırı yayımlardan mahkûm olma halinde, mahkeme kararıyla geçici olarak kapatılabilir” ifadesi yer almaktadır. Yine gerekçede belirtildiği üzere gazete hakkında soruşturmalar mevcuttur fakat herhangi bir mahkumiyet kararı bulunmamaktadır. Dolayısıyla, Özgür Gündem’in kapatılma kararı Anayasa’da belirtilen maddenin öngördüğü şart olan “mahkum olma hali”ni içermemektedir. Söz konusu durum Anayasa ihlali midir?
- Özgür Gündem’in kapatılma kararında Anayasa’nın 28. maddesi gerekçe olamayacağına göre, bu kararın arkasındaki yasal dayanak nedir?
- Başbakan Yardımcısı Sayın Numan Kurtulmuş’un “OHAL süresince (…) temel hak ve özgürlüklere dokunulmayacak” beyanı üzerine, Özgür Gündem gazetesinin kapatılması ve gazete çalışanlarının darp edilerek gözaltına alınması “temel hak ve özgürlüklerin” ihlal edilmesi değil midir?
- Gazetecilerin gözaltına alınırken polis memurları tarafından darp edilmesi temel insan hakları ihlali değil midir?
- 15 Temmuz Darbe Girişimi ertesi, darbeyle mücadele edilen şu günlerde bir darbe dönemi ürünü olan ve yıllardır uygulanmayan bir Anayasa maddesine dayanarak basın özgürlüğüne ket vurmak güncel politikalarla çelişmekte midir? (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yüzyüzeyken Konuşuruz’dan yapımcı isyanı

SONRAKİ HABER

Basın meslek örgütleri: Habere özgürlük istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...