19 Ağustos 2016 08:44

İsveçli yayıncısından Aslı Erdoğan için çağrı

Aslı Erdoğan'ın İsveçli yayıncısı Bergström, dış dünyaya tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmaları için girişimde bulunmaları çağrısında bulundu.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç'te bazı medya organları Özgür Gündem'e yapılan baskını ve gazetecilerin gözaltına alınmalarını gündeme getirirken baskınlar sonrası gözaltına alına Yazar Aslı Erdoğan'ın İsveçli yayıncısı Per Bergström, olanlara karşı sessiz kalınamayacağını söyledi ve dış dünyaya Erdoğan ve tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmaları için girişimde bulunmaları çağrısında bulundu.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN TABUTUNA BİR ÇİVİ DAHA

Erdoğan'ın üç kitabını İsveççeye kazandıran yayıncı Per Bergström, Helsingborg Dagbladet Gazetesinde yayımlanan “İfade özgürlüğünün tabutuna bir çivi daha” başlıklı makalesinde Erdoğan'ın daha önce de yakalandığına, işkence gördüğüne, Avusturya ve Polonya'da sürgünde yaşamak zorunda kaldığına dikkat çekiyor. Olağanüstü hal uygulaması sırasında gözaltına alınanların ilk 5 gün tamamen izole edildiklerini hatırlatan Bergström, rahatsızlığından dolayı sürekli ilaç almak zorunda olan Erdoğan'ın sağlığından kaygı duyduğunu söylüyor.

TÜRKİYE'NİN ÖNDE GELEN YAZARLARINDAN BİRİ GÖZALTINDA

İsveç'in en yüksek tirajlı gazetelerinden Dagens Nyheter de, Erdoğan'ın gözaltına alınması ve Özgür Gündem'e yapılan baskına geniş yer verdi. Gazetenin yazarlarından Simon Sarnecki, “Türkiye'nin önde gelen yazarlarından biri gözaltında” başlıklı makalesinde, Erdoğan'ın PKK'nin propagandasını yaptığı suçlamasıyla kapatılan Özgür Gündem Gazetesinde köşe yazarlığı yaptığı, baskı ve eşitsizliklere karşı çıktığı için gözaltına alındığını söylüyor. Türkiye'deki insan hakları ihlalleri ve tutuklamalardan somut rakamlar vererek söz eden Sarnecki, gelişmelerin kaygı verici olduğunu söylüyor.

PRENSİPTE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ YOK EDİLDİ

Türkiye'de ifade özgürlüğünün tamamiyle sınırlandığını söyleyen İsveç PEN Kulübü Başkanı Ola Larsmo ise, “Prensipte ifade özgürlüğü yok edildi. Çok sayıda insan Türkiye'nin kabul ettiği uluslararası anlaşma ve sözleşmelerle kabul ettiği ifade özgürlüğü hakkını kullandığı için keyfi bir biçimde hapsedildi. Bu, tüm sivil topluma ve açıklığa yönelik darbedir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

ÇHD: Darbe girişimi sonrası hak ihlalleri arttı

SONRAKİ HABER

Yıldız patlamasının her aşaması görüntülendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...