18 Ağustos 2016 18:08

‘Düzenleme günü kurtarır, vicdanı yaralar’

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, son KHK ile gelen şartlı tahliyeleri değerlendirdi.

Paylaş

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), son KHK ile gelen şartlı tahliyelerin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın iddiasının aksine “kısmı bir özel af” olduğunu savundu. Düzenlemenin amacının yeni tutuklananlara yer açmak olduğuna dikkat çeken dernek, toplumsal konsensüse dayanmayan ve çok sayıda suçun kapsam dışı bırakıldığı affın toplumsal vicdanda yeni yaralar açabileceği uyarısında bulundu. Açıklamada, vatandaşa karşı işlenen suçlar affedilirken, devlete karşı işlenen suçların affedilmemesi eleştirildi.

Geçmişte af düzenlemelerinin “mahpusların topluma entegre olması”, “toplumsal barış” gibi nedenlerle gerekçelendirildiğini, oysu bu son affın hapishanelerdeki kapasite fazlasını azaltmak dışında bir sebebi bulunmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Bu affın, hukuki, sosyolojik, toplumsal entegrasyonu ve toplumsal barışı hedefleyen bir karşılı bulunmamaktadır” denildi.

Açıklamada şunlar ifade edildi: “Ayrıca tutuklanan binlerce insana yer açmak amacıyla gerçekleştirilen bu düzenleme henüz tutuklu olan, hakkında hüküm verilmeyen ve ‘masumiyet karinesi’ gereği henüz masum sayılan kişilerin tahliye edilenlerden daha da ‘suçlu’ olduğu öngörüsüne dayanmaktadır. Bu ön kabul, mantığa aykırı ve hukuk sosyolojisi açısından kabul edilemezdir. Bu af düzenlemesi eşitlik ilkesini de kapsayacak ve toplumsal konsensüse, toplumsal vicdana dayanabilecek şekilde gözden geçirilip yeniden düzenlenmelidir. Bu yapılmadığı sürece sadece yer açmayı amaçlayan, günü kurtaran ancak toplumsal vicdanda yeni yaralar açan bir düzenleme olarak kalacaktır.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çakıcı’nın tahliyesi mümkün değil

SONRAKİ HABER

'Ceylanpınar olayı aydınlansın istenmiyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...