17 Ağustos 2016 03:48

17 Ağustos depreminde yitirilenler anılıyor

Gölcük merkezli 17 Ağustos depreminde yaşamını yitirenler Marmara Bölgesi ve çevresindeki pek çok merkezde anılıyor.

Paylaş

Gölcük merkezli 17 Ağustos depreminde yaşamını yitirenler Marmara Bölgesi ve çevresindeki pek çok merkezde anılıyor.

Gölcük İlçesi Kavaklı sahilindeki anma etkinliğine Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Cengiz Kurtuluş, depremde yaşamlarını yitirenlerin yakınları ve vatandaşlar katıldı.

Marmara depreminin yüzyılın en büyük depremlerinden biri olduğunu söyleyen Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Cengiz Kurtuluş, "17 Ağustos 1999'da 03.02'de Gölcük'ün 10-15 kilometre altında 7.4 şiddetinde deprem oluştu. Bu deprem 45 saniye sürdü. Gerek büyüklük, gerek etki ve maddi kayıplar açısından baktığımızda, bu depremin son yüzyılımızın en büyük depremlerinden biri olduğunu görürüz. Yaklaşık 16 milyon kişi bu depremden etkilenmiştir. Böyle büyük deprem olduğu zaman bir kereden vuku bulmaz. Böyle bir deprem öncülerini gönderir. Bizim bu öncüleri izleyip, anlamlar çıkartıp depremin geleceğini tahmin edip, tedbirler almalıydık. Kuyular içersinde su seviyelerinin değişimi, sıcaklık ve basınçların artması. Ayrıca deniz seviyesinin değişimi. Denizde balıkların ölmesi deprem habercilerin bazılarıdır. Netice itibariyle Ağustos ayına girdiğimiz zaman su değişimleri başladı. Su sıcaklıklarında artma başladı. Bunları anlattığımızda, halkımız değer vermedi. Hatta evlerinin değeri düştüğü gerekçesiyle de bayanların saldırısına uğradım. 17 Ağustos'ta deprem oldu. Deprem olunca işin vehametini anlamış olduk. Sağlam olmayan balçık zeminler, bataklıktan kurutularak kazanılan zeminlere yapılan binalarda çok büyük hasarlar meydana geldi. Deprem tedbirlerini alalım."

Konuşmaların ardından Gölcük Belediyesi Gölcük Esnaf ve Sanatlar Odası Arama ve Kurtarma Timi (GESOTİM) deprem sergisi açıldı.

DEPREM KURBANLARI İÇİN SAAT 03.02'DE DENİZE KARANFİL BIRAKILDI

Kavaklı sahilindeki anma etkinliklerinin ardından, törene katılanlar felaketin olduğu saat 03.02'de Deprem Anıtı önünde bir araya gelindi. Burada depremde yaşamını yitirenler anısına denize kırmızı karanfil bırakıldı.

YALOVA'DA SESSİZ YÜRÜYÜŞ

 Yalovalılar, 17 Ağustos 1999'da meydana gelen depremin 17'nci yıl dönümünde, depremde hayatını kaybedenleri anmak için, depremin simgesi olan Deprem Anıtı’na akın ederek, anıtı çiçeklerle donattılar.

2 bin 504 kişinin hayatını kaybettiği, 10 bin 201 bina ve işyerinin yıkıldığı Yalova’da bu yıl düzenlenen tören Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri’nin sessiz yürüyüşüyle başladı. Yalova meydanında başlayan yürüyüş, Gazipaşa Caddesi üzerinde Deprem Anıtı’nda bitti. Yürüyüşün ardından anıtın önünde saygı duruşunda bulunuldu.

Depremde hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu mermer bloklara çiçek koyan Yalovalılar, deprem döneminde çekilmiş fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi.

AVCILAR'DA ANMA

Marmara Depremi'nde 270 kişinin yaşamıni yitirdiği Avcılar'da yitirilenler anıldı.

Avcılar Belediyesi ile CHP İstanbul İl Başkanlığının Barış Manço Kültür Merkezi'ndeki anma programında Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, yer bilimci Prof.Dr. Haluk Eyidoğan ile Yrd.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, AKUT kurucu üyelerinden Nasuh Mahruki, jeolog Esen Arpat, Afet Yönetim Uzmanı Özden Işık, CHP İl Başkan Yardımcısı Ufuk Özdündar katıldı.

Panelden sonra katılımcılar ve afet mücadele ekipleri, ellerinde mumlar ve karanfillerle Marmara Caddesi'ne yürüdü. Gönüllü kurtarma görevlilerinin sık sık düdük çalarak ve 'Sesimi duyan var mı' diye bağırdığı yürüyüş, 270 deprem kurbanı adına yaptırılan anıtın önünde sona erdi. Anma törenine katılanlar anıta birer karanfil bıraktı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

2 KHK daha: Genelkurmay Başkanını Cumhurbaşkanı atayacak

SONRAKİ HABER

Eski Bursa Valisi Harput ve 18 işadamı tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...