12 Ağustos 2016 14:10

Menbic’in tamamı IŞİD’den alındı

Suriye'nin Halep kentine bağlı en büyük ilçesi Menbic, 1 Haziran'dan başlatılan operasyon ile IŞİD'den alındı.

Paylaş

IŞİD'in Suriye topraklarında Rakka'dan sonra en önemli merkezi olarak gördüğü Menbic, bugün saat 17.00 itibariyle tamamen IŞİD'den alındı. 1 Haziran'da, ana omurgasını YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve Menbic Askeri Meclisinin başlattığı ve havadan da Koalisyon güçlerinin destek verdiği operasyon kapsamında Menbic merkezi tamamen kontrol altına alındı. 

Operasyon kapsamında Menbic'in yanı sıra yaklaşık 200 köy de alınırken operasyonun ilk günlerinde daha önce Süleyman Şah türbesinin bulunduğu Karakozak bölgesi IŞİD'den alınmıştı.

Sivillerin IŞİD tarafından kent merkezindeki mahallelerde canlı kalkan olarak kullanılması nedeniyle operasyon uzarken son bir aydır şehir merrezinde keskin nişancıların devreye girdiği şehir savaşı yürütülüyordu.

Son olarak güvenlik kavşağını IŞİD'den alan SDG ve Menbic Askeri Meclisi savaşçıları, bugün kenti tamamen IŞİD'den aldı.

Operasyonda 172 bin Menbicli sivil kentten kurtarılarak kentin doğusunda yer alan ve siviller için yapılan kampa yerleştirildi. 
"IŞİD militanları sivillerin arasına karışmış olabilir" endişesiyle, kurtarılan siviller güvenlik taramasından geçirilirken, ihtiyaçlarının tamamı karşılandı.
Konuyla ilgili Sputnik’e konuşan Menbic Askeri Meclisi Komutanlarından Ahmet İbrahim, kentin tamamını IŞİD’in elinden aldıklarını söyledi. İbrahim, kentte şimdi arama tarama çalışması ve mayın temizliği yaptıklarını söyledi. 

3 BİN IŞİD’Lİ ÖLDÜRÜLDÜ

Menbic Askeri Meclisi yetkililerinden edinilen bilgilere göre kent merkezinde 3 binin üzerinde mayın ve el yapımı patlayıcı etkisiz hale getirilirken, operasyon boyunca IŞİD ile yaşanan çatışmalar ve bombalı tuzaklamalar sonucunda 283 Askeri Meclis savaşçısı yaşamını yitirdi ve çok sayıda savaşçı da yaralandı. IŞİD’in ise 3 bine yakın kayıp verdiği öğrenildi.
2012 yılında ÖSO’nun ve 2014 yılında ise IŞİD’in eline geçen 80 bin nüfuslu Menbic, güneyde Halep’e 85 kilometre, kuzeyde Cerablus’a 40 kilometre, doğuda Kobani’ye 65, batıda ise Bab’a 45 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

MENBİC'DE SEVİNÇ ÇIĞLIKLARI YÜKSELİYOR

Menbic'te 73 gün sonra gelen zaferin kutlamalarına başlandı. Kentin tamamının kontrolünü ele geçiren Menbic Askeri Meclisi savaşçıları, SDG savaşçıları ve kent halkı, elde edilen zaferi kutlamak için sokaklara döküldü. 

Kentin yüksek binalarına, her iki askeri gücün bayrakları asıldı. Kentin dört bir yanında atılan sevinç çığlıkları ile, kazanılan özgürlük kutlanmaya devam ediliyor. (DIŞ HABERLER) 

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da gözaltına alınan gazeteciler serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Demirtaş'tan Davutoğlu'ya 'halay'lı Menbic göndermesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...