12 Ağustos 2016 06:59

Hamzaoğlu: Solunum hastalıkları ve kanser riski artacak

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Osmangazi Köprüsü’nün Dilovası’daki çevre kirliliğini artıracağı uyarısında bulundu.

Paylaş

Damla ULUDAĞ
Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

Dilovası denince akla gelen ilk isim Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu. Dilovası’daki sanayi kuruluşlarının çevreye ve insana verdiği zararları ortaya çıkardığı için hedef gösterilen ve hakkında davalar açılan Hamzaoğlu, Osmangazi Köprüsü’nün Dilovası’daki çevre kirliliğini artıracağı uyarısında bulundu. Sorularımızı yanıtlayan Hamzaoğlu artan trafik kapasitesine bağlı olarak emisyon oranlarındaki yükselmenin solunum hastalıkları ve kanser riskini artıracağına dikkat çekti.  

Osmangazi Köprüsü’nün bir arayı da Dilovası’da. Sanayi kuruluşlarının çevreye ve insana verdiği zararla başı dertte olan Dilovası’na köprü nedeniyle oluşacak trafğin ne gibi etkileri olacak?
Köprünün yapımıyla birlikte, daha önce o trafiği tercih etmeyenlerle bir şekilde Dilovası için olandan daha çok emisyonun olacağını biliyoruz. Gözlemlerimiz de bu yönde. Çünkü köprünün geçişi sırasında araçlar çalışıyor olacak, trafik kapasitesi artacak. Doğal olarak egzoz emisyonlarını arttıracak ve sağlık sorunlarının kapısı aralanacak. Burada şunu sormak gerekir; sorun olarak gördüğünüz bir alanda halkın sağlığı pahasına sorunu derinleştirmeyi kimin için, neyin adına tercih ediyorsunuz? Şuan ki hükümet ve temsilcisi parti, yıllardır Dilovası’nın üzerine laf söyletmeyip, orayı koruyup kollayacaklarını söylediler. Ne olursa olsun, doğa ve insan sağlığı bu hükümet için önem taşımıyor. Köprünün varlığı da bunu gösteriyor. Var olan solunum hastalıkları ve kanser riski bu durumda artacaktır.

DİLOVASI’NIN  ÖZEL DURUMU GÖZ ÖNÜNE ALINMADI

Sanayileşmeye, teknolojiye, ulaşımın kolaylaştırılmasına karşı olmak mümkün değil. Bu çağın dışına çıkmak olur. Ancak yapılan şeylerin kimin için yapıldığını sormamız gerekir. Şu an görülen o ki her şey paraların üzerine para koyarak, para kazananların daha fazla para kazanması üzerine kurulmuş. Oradaki fabrikalar var olan kapasiteleri ile uygun teknoloji kullansalar, ham maddelerini değiştirseler doğaya ve insana daha az zararlı olurlar. Ancak bu tercih edilmiyor, sebep maliyet. Neyin maliyeti, kârın azalmaması üzerinden yürütülen bir tartışma. Bu köprü niçin Dilovası’da, hani Dilovası sorunluydu? Dilovası’nın kaldıracağı kapasiteyi aştığını o dönem Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer’in raporunda da var. Kocaeli bölgesinde büyük yatırımların yapılmadan önce değerlendirilmesi gerektiğini belirten bir rapor bu. O zamandan beri durum bu iken, bu köprü neden burada yapıldı, neden başka taraflara kaydırılmadı, neden Dilovası’nın özel durumu göze alınmadı? Çünkü burada gerçekten sanayinin varlığı üzerinden ciddi bir sorun var.

Dilovası halkının yıllardır çözülmeyen sorunları ortada. Ama çözümler dururken sorunlar artarak devam ediyor. Peki bu noktada daha sağlıklı bir çözüm nasıl olabilir?
Dilovası’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait iki tane ölçüm istasyonu var, bunlar 24 saat her saat başı ölçüm yapmak zorunda. Biri Fatih Mahallesi’nde, bir diğer ise Dilovası OSB içerisinde. Yıllardır bakanlığın adına olması rağmen OSB içerisinde yer alan verileri alamıyor, bakanlık bu verilerin en azından peşinde değil. Bakanlıktan istediğimiz bu verilere ulaşamıyoruz, onlar da ulaşmıyor. Sanayi ile devletin, patronlar ile hükümetlerin böyle bir ilişkisi var. Mesele hem üretimde hem de ulaşımda ki kurguda özneyi insan ve doğa hayatı olarak almakta yatıyor.

ÖNCEKİ HABER

Konya'da polise 2. dalga operasyon: 46 gözaltı

SONRAKİ HABER

Tayland’ın turistik bölgelerinde bombalı saldırılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa