10 Mayıs 2012 11:18

Bunlar bize reva mı?

Bursa Demirtaş Organize Sanayi’de iki katlı, kendi bünyesinde kesim, nakış, dikim, ütü ve paketleme bölümleri bulunan 500 işçinin çalıştığı fason üretimi yapan bir tekstil firmasında 3 senedir çalışıyorum. Biz Safran ve Yeşim tekstilden iş alıyoruz Nike, Adidas, Zara gibi şu an ismini hatırlayamadığım birçok &

Bunlar bize reva mı?
Paylaş

BFakat ben kendi mi anlatmak istiyorum. Yavuz Selim Mahallesi’nde 250 TL kirada oturuyorum. Oturduğum ev zemin kat ve her yanı rutubet. 5 yıllık evliyim eşim araba parçada çalışıyordu ama iki ay önce işten çıkarıldı şu an iş bulamıyor. 4 ve 2 yaşında 2 çocuğum var ve 4 aylık hamileyim.


50’imde gibiyim
Fabrikaya mesailere kalamayacağıma dair doktordan belge götürdüm bana çok kızdılar ve işten atmakla tehdit ettiler. Mesailerde imza atılır, bana attırtmıyorlar elden veriyorlar, mecbur kalıyorum mesaiye kalmaya. Benden o halde sayı alıyorlar eksik verdiğimde bağırıyorlar. Sayı konusunda herkese aynı davranıyorlar. Bazen öyle oluyorum ki fabrikanın penceresinden kendimi atasım geliyor. Aldığımız asgari ücret adeta, 5 kuruş fazla veriyorlar onu da burnumuzdan getiriyorlar. Geçen sene 1 Mayıs’ta izinliydik. Bu sene kesinlikle çalışıyormuşuz kimse gelmemezlik yapmasınmış çok fena olurmuş.
Soruyorum; hükümet onca yasa çıkartıyor, bizi hiç görmüyor. Yasalar da zamlar da hep bizi vuruyor. İşyerinde bir abla hamile çalıştırmanın suç olduğunu söyledi ben mesai kalmayayım da evi kim geçindirecek? Daha 27 yaşındayım ama görseniz 50 gibi duruyorum, öyle de hissediyorum kendimi. İşyerindeki abla sohbet esnasında “Ekmek ve Gül diye aylık bir kadın dergisi çıkıyor, yazar mısın yaşadıklarını?​” dedi. ‘Önce elime ne geçecek’ diye yazmak istemedim. Aslında lise mezunuyum önceden yazı yazmayı severdim. Sonra dedim ki ‘belki baştakiler de okur da çıkardıkları yasalarla bizleri ne hâle getirdiklerini görürler’ diye düşündüm iş yerimi ve adımı korkudan yazamıyorum, bunu da belirtmek isterim.
 

Demirtaş Organize’de çalışan bir kadın işçi / BURSA

ÖNCEKİ HABER

‘Kürt sorununu baskıyla çözemezsiniz’

SONRAKİ HABER

İşçi kurultayından kreş kampanyası çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa