9 Ağustos 2016 16:24

Etiyopya’daki eylemlerde 100 kişi öldürüldü

Uluslararası Af Örgütü, Etiyopya’da gerçekleştirilen protestolar sırasında, polisin saldırması sonucu 100 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Ülkedeki eylemler haftasonu başlamıştı. Başkent Addis Ababa’da başlayan isyan dalgası sonucu onlarca kişi tutuklanmıştı. Hükümet ülkedeki iki büyük etnik topluluk tarafından yöneltilen suçlamaları ve kitlesel protestoları susturmak için gösterileri ve sosyal medyayı yasaklamıştı. 

TOPRAK GASPLARI, HAK İHLALERİ 

Mali, Sudan, Zimabbwe, gibi Etiyopya’da dünyadaki en yoksul ülkeler arasında yer alıyor. 

Etiyopya’da egemen Etiyopyalılar dışında, Oromolar ve Tigre ezilen ulusları ve çok sayıda azınlık milliyet var. Eylerin başlama nedenleri arada da Oromolı çiftçilerin elinden toprakların alınması yer alıyor. El Cezire’ye konuşan Hassen Hüseyin, protetoların bastırılmasının “Güvenlik güçleri saldırıdı şimdi pek çok insan yas tutuyor” şeklinde anlattı. 

Oroma ve Amhara bölgelerinde halk siyasi ve ekonomik olarak ötekileştirildiklerini belirterek gösteriler düzenleniyor. Oromo halkı geçen Kasım ayında gündeme getirilen ve Oromo halkının zorla yer değiştirmesi, topraklarının gasp edilmesi ile sonuçlanacak olan plana karşı direniş başlatmıştı. Her ne kadar plan sonradan iptal edilmiş olsa da devlet şiddeti ve insan hakları ihlallerine yönelik protestolar devam etmişti. Oromo direnişçileri devletin son aylarda yüzlerce kişiyi öldürdüğünü, binlercesini de tutukladığını ifade ediyorlar. Af Örgütü, Oromo bölgesindeki farklı kent ve kasabalarda geçen hafta, güvenlik güçlerinin göstericilere ateş açması sonucu 67 kişinin öldüğünü açıkladı. Etiyopya hükümeti ise ‘yakın ve uzaktaki yabancı düşmanlarla sosyal medya aktivistlerini yasadışı gösterilerle ilgili uyarılara karşı gelmekle’ suçladı. (DIŞ HABERLER) 

Evrensel'i Takip Et