06 Ağustos 2016 12:29

DİSK’ten bireysel emeklilik dayatmasına tepki

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, 1 Ağustos’ta Meclis’e sunulan Bireysel Emeklilik Sistemindeki değişikliklerle ilgili açıklama yaptı.

Paylaş

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, 1 Ağustos’ta Meclis’e sunulan Bireysel Emeklilik Sistemindeki değişikliklerle ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada 1990'lardan beri devam eden sosyal güvenliği özelleştirme/piyasalaştırma demek olan "Zorunlu BES” olarak bilinen düzenlemenin kabul edilmesi mümkün olmayan bir dayatma olduğu dile getirildi.

Düzenlemede yapılan değişikliklerle işçilere iki ay içerisinde "sözleşmeden cayma” hakkı getirileceği belirtilirken, işçilerin imzalamadıkları bir sözleşmeden caymalarının hukuki bir garabet olduğu aktarıldı, zorunlu BES uygulamasının Anayasa'nın ilgili hükümlerine aykırı olduğu vurgulandı.

Açıklamada DİSK’in işçilerin 3 acil talebi olarak ortaya koyduğu “Zorunlu BES uygulamasına hayır”, "Tüm taşeron işçilere kayıtsız şartsız kadro” ve "Kıdem tazminatıma dokunma” talepleri dile getirildi.

İşçi sınıfının ihtiyacının herkese parasız ve nitelikli sağlık ve sosyal güvenlik hakkı olduğunu belirten Beko’nun açıklamasından satırbaşları şöyle;

-Asgari ücretlilerden 50 lira civarında bir kesinti yapılacak, yüksek ücretlerde ve sendikalı-toplu sözleşmeli işyerlerinde bu rakam çok daha yukarılara çıkacaktır.

-Düşük ücretli ve asgari ücretli işçilerin yüzde 20'lik vergi dilimine girmeye başlamış olması yoksullaşmayı daha da artıracak, asgari ücretliyi hem BES hem de vergi dilimindeki artış vuracak, böylece yaşamını açlık sınırının altında sürdürmeye çalışan asgari ücretli için, kesinti yapılan her ay daha da zor yaşam koşullarını beraberinde getirecektir.

-Devlet katkısı ile bireysel emeklilik dayatması, devlet kesesinden özel sigortaların finansmanı demektir.

-Borç içerisinde yaşamlarını sürdürebilen işçilerin tasarruf yapması için zorla ceplerine el uzatmak çözüm değildir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

GÖÇ-DER: Nusaybin için acil komisyon kurulmalı

SONRAKİ HABER

Dink cinayetinde Albay Ali Öz ve 2 jandarma gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...