06 Ağustos 2016 11:46

Bizim için de demokrasi işleyecek mi?

AK Parti sokağa çağırdı, demokrasi için. Ama birçok hakkımızı gasp eden AK Parti değil miydi?

Paylaş

Ben Baydemirler fabrikasında çalışan bir kadın işçiyim. Darbe olduğu sırada gece vardiyasında çalışıyordum. 16 yaşındaki kızım aradı, “Anne darbe olmuş. Askeriye devlete el koymuş. TRT’de öyle diyorlar” dedi. Şaşırdım ‘Nasıl olur da askeriye devlete el koyar’. Hiç inandırıcı gelmedi. İşyerinde arkadaşlara söyledim. Hiçbirinin haberi yok, hiçbiri inanmadı. Sabah işten eve geldim, mahallede herkes sokakta. Her gün belediyeden mesajlar geliyor. 
‘80 darbesinde 4 yaşındaydım. Babam anlatırdı darbeyi. Çok kötü şeyler yaşanmış. Bu darbe halk tarafından engellendi. Hepimiz darbeye karşıyız. AK Parti sokağa çağırdı, demokrasi için. Ama birçok hakkımızı gasp eden AK Parti değil miydi? Bugün darbe karşıtı olan biz halkı arkasına alarak “demokrasi” diyor. AKP’nin iktidar olduğu dönemde değil miydi taşeronun yasallaşması, kiralık işçiliğin yasallaşması! Asgari ücret 1300 TL olacak diyerek seçim meydanlarında bizlerden oy alan ve Asgari Geçim İndirimimizden bile bizi mahrum bırakan iktidar değil miydi! 
Demokrasi nöbetlerinde kadınlar da sokaktaydı. Benim komşularım da sokaktaydı geç saatlere kadar. Cumhurbaşkanı şiddete, tacize, tecavüze uğrayan kadınlar için geç saatlerde sokaklarda ne işiniz var diyordu. Ama biz kadınları demokrasi nöbeti için sokaklara çağırdı. Dün metal işçisi arkadaşlarımız iş bırakıp sokağa çıktığı için, grev yaptıkları için biber gazı, polis ile karşı karşıya geldiler. Demokrasi nöbetleri için sendikalar bizleri vardiyalardan meydanlara taşıdı.
Her geçen gün işsizlik artıyor. Çalışma koşullarımız zorlaşıyor. Demokrasi nöbetleri bahanesi ile toplu taşıma araçları ücretsiz oldu 15-20 gün boyunca. Her yıl yol ücretlerine zam geldiğinde itiraz edenlere demiyorlar mıydı “Gider çok, karşılamıyor” diye. Şimdi devletin eline bir yerlerden hazine mi geçti de yolları ücretsiz yaptılar haftalardır. Bir de ülkenin yarısı bu şehirlerde yaşıyor. Darbe sonrasında işyerinde işler yavaşladı, maaşlarımızı geç almaya başladık. Peki, bütün bunların sonunda kaçımız işiz kalacak, faturalara yüzde kaç zamlar gelecek? Bir de asgari ücreti de düşürecekler. Peki, biz nasıl yaşayacağız? Demokrasi bunun neresinde? 
Bir de demokrasi diye diye OHAL çıkardılar. Doğu haberlerini duyardık, “OHAL ilan edildi” diye haberler vardı biz çocukken. Şu illerde “OHAL başlamıştır ”diye... “OHAL nedir?” diye babama sormuştum. Babam “Darbeler olduktan sonra darbeciler tarafından yapılır. Sendikalar, dernekler, gazeteler kapatılır” demişti. Ama şimdi darbe engellendi halk tarafından, neden OHAL ilan edildi? Demokrasi bunun neresinde?
Daha özgür ve insanca yaşayacağımız bir ülke istiyoruz. İnsanca çalışma koşulları, emeklerimizin karşılığını aldığımız bir ülke istediğimiz için sokaklara çıktığımızda; 8 Martlarda, 1 Mayıslarda Taksim’e ve sokaklara çıktığımızda bizim için de demokrasi işleyecek mi bu ülkede?
İSTANBUL

ÖNCEKİ HABER

Beton mikserinin ezdiği bisikletli iki kişi öldü

SONRAKİ HABER

Aklımızla, algılarımızla oynuyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...