06 Ağustos 2016 08:13

Anlamak ve değiştirmek için okuyoruz

Kitap okumaya nasıl zaman yaratacağız diye düşünürken, Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’nde bir araya gelip okuma grubu kurmaya karar verdik...

Paylaş

Hayatın koşuşturmacası içerisinde çocuk bakımı, ev temizliği, yemek derken kendimize zaman ayırmakta zorlanıyoruz. Birçoğumuz yaratmaya çalıştığımız boş vakitlerde kitap okuyoruz. İlk bakışta farklı ve kişiye özelmiş gibi gözükse de aslında kadınlar olarak çok iyi biliyoruz ki sorunlarımız ve yaşadığımız zorluklar çoğunlukla aynı. 
Kitap okumak isteyen kadınlar olarak bizler, kitap okumaya nasıl zaman yaratacağız diye düşünürken, Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’nde bir araya gelip okuma grubu kurmaya karar verdik. Çalışan arkadaşlarımız olduğu için akşam iş çıkış saatinden sonra toplanma kararı aldık.
Geçmişten günümüze kadının toplumdaki yerini, yaşadığı sorunları ve mücadele yöntemlerini daha iyi anlamak için okuma etkinliğimize Aleksandra Kollantai’ın “Toplumsal Gelişmede Kadının Konumu” kitabı ile başladık. Kitaptaki konuları aramızda paylaşıp, beraber veya tek başına sunum yapma kararı aldık. Kadınların, ilk çağlardan itibaren sürekli olarak erkek ve ataerkil sistem tarafından ezildiğine, çalışma hayatına katılabilmek, eğitim görebilmek, kamusal alanda yer alabilmek için nasıl mücadele verdiklerini okuduk. Aklımıza takılan, açıklığa kavuşturmak istediğimiz noktaları da dile getirme fırsatı bulduk.
Bugün içinde bulunduğumuz sistemde kazanılmış olan haklarımız çıkarılan yasalarla elimizden alınmaya çalışılıyor. Eşit işe eşit ücret ve ücretsiz kreş talebi hala kadınların öncelikli talepleri arasında yer alıyor. Bizler de kadını aileye ve eve hapsetmeye çalışan politikalara karşı nasıl mücadele edeceğimizi artık daha iyi biliyoruz. Çünkü bizler okudukça umut da çoğalacak, okudukça bir arada duran, beraber olan, ortak sorunlarımız ve taleplerimiz için hayatı paylaşmaya devam eden, çoğalarak yürüyen kadınlar olacağız. 
Yasemin AKPINAR- Esenyalı/İSTANBUL

ÖNCEKİ HABER

Amele pazarından ne farkı var? 

SONRAKİ HABER

Durumdan en çok patronlarımız yararlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...