29 Temmuz 2016 11:51

ÇHD: Şakran Hapishanesi'nde kadınlara işkence yapıldı

ÇHD üyesi avukatlar, hapishanede tutuklu bulunan kadınlarla yaptıkları görüşmeler sonucunda işkence yapıldığını açıkladı. 

Paylaş

ÇHD İzmir Hapishane Komisyonu, Aliağa Şakran Kadın Hapishanesi'ni ziyaret ederek burada yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı.  27 Temmuz günü yapılan ziyarette, komisyon hapishanede çok sayıda kadın tututklunun işkenceye uğradığı tespit edildi. 

Komisyon üyesi tarafından hazırlanan rapora göre, DHKP-C davasından tutuklu 10 kadın, sohbet hakkının uygulanmaması, havalandırma sorunu ve ve görüşçülere GBT dayatması yapılmasından dolayı, bir süredir hapishanede çeşitli eylemler yapıyordu. Talepleri yerine getirilmeyen kadınlar, 23 Temmuz'da havalandırma ve revirde oturma eylemi başlattı. Eylemi sonlandırmayan kadınlara, 40 kadar gardiyan tarafından saldırıldı. Kadınlar yere yatırılarak tekmelenirken saldırı sonucu kadınlara çeşitli yerlerinden yaralandı. 

Raporda, tutuklu kadınlardan Sevda Kurban'ın revir dönüşü bir kez daha işkence maruz kaldığı da aktarılıyor. Raporda Kurban’ın reviden ayrılmamak istememesi nedeniyle iki gardiyan koluna girdiği ve sürükleyerek koğuşa götürülürken 2. Müdürün talimatıyla  saçlarından sürüklenerek koğuşuna götürüldüğü öne sürüldü.

Konuyla ilgili açıklama yapan ÇHD Hapishane Komisyonu üyesi Av. Dinçer Çalım, kadınların yaptığı suç duyurusunun takipçisi olacaklarını belirterek "Yapılan işkenceler kabul edilemez. İki gün önce bu hapishaneden bir çok gardiyan cemaatçi olduğu iddiasyla gözaltına alınmıştır. Asıl olarak mahpuslara karşı işlenen suçlar etkin olarak soruşturulmalıdır. İşkence yapan memurlar açığa alınmalı ve görevinden uzaklaştırılmalıdır" dedi. 

Sohbet hakkının tam olarak uygulanmasını, kitap ve dergi yasaklarının son bulmasını ve görüşçülere GBT uygulamasının son verilmesini isteyen mahpuslara saldırı emrini verdiği ifade edilen 2. Müdür M. D. hakkında soruşturma yapılarak görevden uzaklaştırılmasını istedi. Çalım aksi durumda hapishanede başka işkence vakalarının önüne geçilmeyeceğini dile getirdi. (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Ilıcak’a ‘Örgütün basın kolu musunuz’ sorusu

SONRAKİ HABER

'Hadım Yasası yerine İstanbul Sözleşmesi uygulanmalı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...