13 Temmuz 2016 07:37

Uzay aracı Juno Jüpiter’den ilk fotoğrafını yolladı

NASA, Güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter'in yörüngesine giren Juno uzay aracının çektiği ilk fotoğrafı dünyayla paylaştı.

Paylaş

Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni ve büyük ölçüde gazdan oluşan Jüpiter’i araştıran Juno uzay aracının, pazar günü çektiği ilk fotoğraf, 4,3 milyon kilometre yol katederek Dünya’ya ulaştı. ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA tarafından yayınlanan fotoğrafta gezegenin güneş tarafından aydınlatılan bölümünün yanı sıra üç ayı Io, Europa ve Ganymede gözüküyor. Jüpiter’in dördüncü ayı Castillo ise fotoğraf karesinde yok. Fotoğrafta büyük kısmı Jüpiter’in atmosfer bantlarının yanı sıra yüzyıllardır devam eden dev fırtınaların oluşturduğu büyük kırmızı lekesi de görülüyor. NASA’nın resmi Instagram ve Facebook hesaplarında paylaşılan görüntü kısa sürede binlerce ‘beğeni’ ve yorum aldı.

YÜKSEK RADYASYONDAN ZARAR GÖRMEDİ

Juno uzay aracı Dünya’ya 587 milyon kilometre uzaklıkta olan Jüpiter’in yörüngesine 4 Temmuz’da girmişti. Şu ana kadar gezegenin çekirdeğine en çok yaklaşabilmiş olan Juno’nun amacı, Jüpiter’in nasıl oluştuğunu ve yıllar içinde nasıl değiştiğini anlayabilmek.
Juno fotoğrafı çekerken Jüpiter’e 4.3 milyon kilometre uzaklıktaydı. Bu mesafeden Jüpiter’in yüksek radyasyon alanından zarar görmemeyi başardı. Fotoğraf çekildiğinde halen gezegene 4.3 milyon kilometre uzaklıkta olan Juno, 53,5 günlük yörünge macerasına yeni başlamıştı.  

DAHA DETAYLI FOTOĞRAFLAR GELECEK

Geçen hafta Jüpiter’in yörüngesine oturan Juno henüz asıl incelemelerine başlamış değil. Juno uzay aracı önümüzdeki 37 ay boyunca Jüpiter’in etrafını 20 kez dolaşarak Jüpiter’in kutuplarını ve kutup ışıklarını görüntüleyecek. NASA’dan yapılan açıklamaya göre, Juno’nun
Jüpiter’in yörüngesinde dönen Juno şu anda dev gezegenden uzaklaşmaya başlamış durumda.
Ancak Ağustos ayında Jüpiter’e iyice yakınlaşacak olan uzay aracının daha detaylı fotoğrafları dünyaya iletmesi bekleniyor.
 Proje ekibi hâlâ uzay aracı üzerindeki cihazların kalibrasyonunu yapıyor ve asıl incelemelerin Ekim ayında başlaması bekleniyor.

İLK GÖRÜNTÜ BİRAZ BULANIK

Juno uzay aracı tarafından paylaşılan ilk görüntü biraz bulanık. NASA’dan yapılan açıklamaya göre, yüksek çözünürlüklü kareler için birkaç hafta daha beklemek gerekiyor. Uzay aracı, geçtiğimiz haziran ayında Jüpiter’in uydularının timelapse videosunu hazırlamıştı. İki hafta boyunca çekilen karelerin sonucunda oluşan videonun başında uydulara 16 milyon kilometre mesafede olan Juno, sürecin sonunda gezegenin 4.8 milyon kilometre yakınına geldi.

JUNO’NUN GÖREVİ NE KADAR SÜRECEK?

NASA, radyasyondan zarar görüp işlevsiz hale gelmezse Juno’yu 2018 yılı Şubat ayına kadar görevde tutmayı planlıyor. Kameranın çektiği görüntülerin ise gelecek birkaç ay içinde kademeli olarak çözünmesi bekleniyor. Birçok uzay misyonunda olduğu gibi, uzay aracı son güne kadar komuta edilecek ve sonunda Jüpiter’in atmosferine salınacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Corbyn’in Blaircilere karşı ilk zaferi

SONRAKİ HABER

Saruhanlı'daki cinsel istismar davası başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...