09 Temmuz 2016 16:30

Nestle'de kurulan hayallere umut olan 11 günlük direniş

Bursa Nestle fabrikasında çalışan işçilerin sözleşmelerinin arkasında durması ve geri adım atmaması sonuç verdi.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Can KAYLAN

Bursa Nestle fabrikasında çalışan işçilerin sözleşmelerinin arkasında durması ve geri adım atmaması sonuç verdi. 11 gün süren Nestle grevi kazanımla sonuçlandı. Birçok işçi grev ve direnişinde olduğu gibi yine ön saflarda genç işçiler vardı. Kimisi ortaokuldan sonrasını okumamış, kimisi liseyi bitirmiş genç işçiler Nestle’ye binbir hayalle girdiklerini söylüyorlar. Dünya devi bir şirkete girmeyi kendini kurtarmak olarak görürlerken, işe başladıklarında kurmuş oldukları hayalin ne kadar da uzakta olduğunu görmüşler. Tabi 11 günlük grev aşamasına gelene kadar…


KADRO HAYALİNDEN
“BU HAFTA ÇALIŞABİLECEK MİYİM?” SORUSUNA

 

Nestle gibi büyük bir fabrikada çalışmak her zaman iyi gibi algılansa da gerçeğin öyle olmadığını söylüyor CPT* bölümünde çalışan genç bir kadın arkadaşımız, “Ben buraya çağrı üzerine çalışan** olarak girdim. Bir gün kadroya geçerim umuduyla. Ama bu umudum her geçen gün yok oldu onun yerini acaba bu hafta her gün beni çağıracaklar mı sorusu aldı.” Diyor ve ekliyor; “Böyle olunca elin kolun da bağlanıyor bir anda. Kiralık işçilik yasallaştı diye haberlerde gazetelerde okuduk ama bizim fabrikadaki çağrı üzerine çalışma uygulaması bunun çoktan yasallaştığını zaten gösteriyor.”
Çalışma şartlarını sorduğumuzda bu konuda oldukça dertli olduklarını öğreniyoruz. Çalıştıkları yerin aşırı sıcak olması çilelerine çile katıyormuş dediklerine göre. “Bu çileyi niye mi çekiyorsun?” diye soruyor ve cevaplıyor kendisi. “Onunda bir açıklaması var elbet. Az da olsa ev ekonomisine katkı sağlamak, kendi harçlığını çıkarmak için.” Bütün bu çileleri ortadan kaldırmak ve fabrikaya girmeden önceki kurdukları hayali gerçekleştirmek için greve çıkmışlar. “Kazanmamız bize umut oldu şimdi.” Diyor. Şimdi hayallerine ulaşma noktasında büyük bir adım attıklarını söylüyorlar. “Eğer birlik içinde hareket edersek her şeyi kabul ettirebiliriz diye düşünüyorum artık.” Diyor arkadaşımız. “Çünkü fabrikada çalışan bütün arkadaşlarım greve çıktı ve fabrikada üretim durdu. Buna en fazla 11 gün dayanabildiler. Sağlam durursak kazanabileceğimizi gördüm ben”. Diye de ekliyor hemen.

İLK DEFA İŞÇİ OLDUĞUMA SEVİNDİM

 

5 yıldır Nestle’de çalıştığını söyleyen bir başka Nestle işçisi ise, İyi bir işi olsun diye girmiş Nestle’ye, öyle diyor. “Öncesinde hepimizin yaşadığı şeyleri yaşadım. Eskiden parkta arkadaşlarla geç saatlere kadar oturmakla, öğlene kadar yatmakla, kahveye veya bilardo salonuna gitmekle geçiyordu zamanım.” Sonrasında kendini Nestlede bulmuş. Aslında iyi de olmuş öyle diyor. Okumuyorsan serserilik yapmayacakmışsın ona göre, çalışıp ve önüne bakacakmışsın. “Gerçi grevden önce pek önümüzü göremiyorduk, şimdi yeni yeni görmeye başladık. Sorsanız greve hiç çıktın mı? Veya eyleme katıldın mı? Hayır.” Ama ağabeyleri bu noktada çok yardımcı olmuş onlara. Niçin greve çıktıklarını, ne istediklerini tartışmışlar. “Artık tecrübeliyim bu konuda” diyor. “Yarın bir gün bende başkalarına öğreteceğim bu işleri” diyerek gülmeye başlıyor. Kendisini grevde en çok etkileyen olayın 24 saat fabrikanın giriş ve çıkışlarını tutmak olmuş. “Kendi evimiz gibi burası. Akşamları ailelerimiz geliyor fabrika önüne. İlk defa işçi olduğuma sevindim desem yeridir.”

BİRLİK OLURSAK KİMSE BİZE BİR ŞEY YAPAMAZ

 

Greve desteğe gelen herkes onlara yönelik çok saldırı olduğunu söylüyormuş. “Ben şimdi düşünüyorum da biz burada birlik olup Nestledeki saldırıyı geri püskürttük”. diyor. Diğer fabrikada çalışan işçilerde böyle yaparsa onlara kimsenin bir şey yapamayacağını belirtiyor. “Bunu yaşamamış olsaydım, kardeş şu fabrikada böyle böyle oldu, işçilerde şunu yaptı ve kazandı denilseydi belki inanmazdım ama bunu birebir kendim yaşayınca inandım ve çok da zor olmadığını gördüm.” Diyerek sözlerini bitiriyor.
*Cereal Partners Turkey (Yatırım Ortaklığı Türkiye): Grev, Nestle ve CPT fabrikalarında yani iki fabrikada yaşandı. CPT fabrikasında kahvaltılık gevrek üretimi yapılıyor. Ayrıca işçiler çalışma koşullarının CPT’de daha kötü olduğunu belirtiyor.
**Çağrı Üzerine Çalışan ( Belirli Süreli İş Sözleşmesi ile Çalışan): Bu sözleşme ile çalışan işçilerin sözleşme bitiş tarihi bellidir. Dolayısıyla işçiler kimi zaman ayda 4 gün kimi zaman ise 15 gün çalıştırılmaktadır. Ayrıca bu çalışma biçimi yüzünden işçiler; Sigorta, ihbar ve kıdem tazminatı ve işe iade gibi birçok konuda sıkıntılar yaşamakta.

ÖNCEKİ HABER

OSTİM'in çarkları arasında 'tatil'

SONRAKİ HABER

İstanbul Üniversitesi'nde bir fırtına kuşu: Murtaza Kaya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa