09 Temmuz 2016 16:28

OSTİM'in çarkları arasında 'tatil'

Çıkıyoruz Siteler’e, Ostim’e dükkan dükkan geziyoruz; sağa sola haber bırakıyoruz. En sonunda 'gel burada çırak ol' diyen bir ustabaşı çıkıyor.

Paylaş

B. P.
Ostim/ ANKARA

Merhaba Genç Hayat Okurları, ben önümüzdeki dönem 10. sınıfa başlayacak bir lise öğrencisiyim. Yakın zamanda yeni bir ‘yaz tatili serüvenine’ başladık. Neredeyse bütün bir sene boyunca bir koşuşturmadan başka bir koşuşturmaya, bir sınavdan diğer bir sınava koca seneyi bitirmiş olduk. ‘Sınavlar, sözlüler derken neyse ki bu seneyi de ucuz atlattık’ demeye kalmadan liseliler olarak çoğumuz ihtiyaçlarımızı karşılamak, ailemize yük olmamak için iş aramaya başlıyoruz. Her birimizin ailesinin durumu belli, emekçi çocuklarıyız. Çıkıyoruz Siteler’e, Ostim’e dükkan dükkan geziyoruz; sağa sola haber bırakıyoruz. En sonunda “gel burada çırak ol” diyen bir ustabaşı çıkıyor karşımıza. Sonra sabah sekizde gel akşam altıda çık... İşte ben de elimden geldiğince sizlere bu tecrübelerimi aktaracağım.
Ben okul biter bitmez Ostim’de bulunan bir tamirhanede çırak olarak işe başladım. İşe gitmek için sabah saat altıda uyanmak zorundayım, mesai saati 8.30’da olduğu halde 8.20’den sonra varırsan ustalardan günün ilk fırçasını yiyorsun.
Dokuz aylık okuldan sonra yaz tatili harçlığını çıkartmak, ailene yük olmamak için bulduğun iş birçok şey öğretiyor aslında. Mesela bir usta-çırak ilişkisinin ne olduğunu öğreniyorsun. Tam anlamıyla ustanın kölesisin. Döver de, söver de, “sever” de!
10 saat, ağır çalışma koşulları… Eve dönerken yaşadığın 2 saatlik otobüs çilesinden sonra eve gelince hiçbir şey yapacak mecalin yok. Burada dünyada olup bitenlere dair neredeyse hiç muhabbet dönmüyor. Örneğin İstanbul’da yaşanan patlama, Ostim’in çalışma temposunda kaybolup gidiyor.
Sosyal hayat deseniz sıfır. Tatil desen o da bir gün. Gezmek mi, dışarı çıkmak mı, biraz dolaşmak mı, arkadaşlarla muhabbet etmek mi? İşte, ertesi gün başlayacak olan tempo gitgide yaklaştıkça, dişlilerin sesi daha da çoğaldıkça, bu ‘hayallerin’ hepsini bir kenara atmak zorunda kalıyorsun.

ÖNCEKİ HABER

Bir ticaret biçimi: yaz(ar kasa) okulu

SONRAKİ HABER

Nestle'de kurulan hayallere umut olan 11 günlük direniş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...