23 Haziran 2016 12:34

Başbakanlığa göre anadil uygulaması varmış!

Başbakanlık, HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş'ın kamusal alanda anadil kullanımına ilişkin verdiği soru önergesine cevap verdi.

Paylaş

Başbakanlık, HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş'ın kamusal alanda anadil kullanımına ilişkin verdiği soru önergesine cevap verdi. Verilen cevaba göre farklı dil ve lehçelerin kullanılmasının önündeki engeller kaldırılmış, yasal düzenlemelerle farklı dil ve lehçelerin kullanımına yönelik uygulamalar başlatılmış!

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, kamusal alanda anadil kullanımına dair engellerin kaldırılması ve anadilde hizmetlerin verilmesine ilişkin Başbakanlığa bir soru önergesi verdi. Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığı döneminde verilen soru önergesi, yanıt gelmediği için Bektaş tarafından 13 Mayıs'ta bir daha gönderildi. Bektaş önergede kamusal alanda anadil kullanımının sağlanmasına yönelik bir çalışma olup olmayacağını sordu. “Türkiye'nin taraf olduğu Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın 4/3 hükmünde yer alan kamu hizmeleri ile ilgili karar alma süreçlerine yöre halkının etkin katılımının gerekliliği esası neden uygulama dışı bırakılmıştır?” denilen önergede, “Hastane gibi yaşamsal önem taşıyan kamusal alanlarda anadil kullanımının engellenmesinin yol açtığı sakıncalar ile ilgili bir çalışma yapılmış mıdır? Bu çalışmaların neticeleri ne olmuştur?-Halihazırda farklı dil ve lehçelerde yayın yapılmasına yönelik uygulamanın sakıncaları olduğunu düşünüyor musunuz?” sorularına yanıt istendi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli imzasıyla 15 Haziran'da önergeye cevap geldi. Farklı dil ve lehçelerin kullanımının uygulamada olduğu iddia edilen yanıt şöyle; “Demokratikleşme sürecinde, farklı dil ve lehçelerin kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik yasal düzenlemeler yapılmış ve farklı dil ve lehçelerin kullanımına yönelik uygulamalar başlatılmıştır. Sağlık alanında bazı devlet hastanelerinde Tükçe'den başka dil konuşan hastalan için tercüman çalıştırılması, sağlık hizmetlerine dair farklı dillerde bilgilendirme broşürleri ve hastane yönlendirme levhaları hazırlanması gibi anadil kullnımını kolaylaştırıcı tedbirler alınmıştır.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Beyazıt'ın ismi, yenildiği ovada kurulan camiye verildi

SONRAKİ HABER

DİHA muhabiri Koç gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...