19 Haziran 2016 00:31

Ford'da işçi ücretleri düşürüldü, kabul etmeyen işten atıldı

Ford Otosan yönetimi yüksek ücretle işe başlattığı işçilerin, saat ücretini ‘Diğer işçiler ve sendika tepki gösteriyor’ iddiasıyla düşürdü.

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Ford Otosan yönetimi yüksek ücretle işe başlattığı işçilerin, saat ücretini ‘Diğer işçiler ve sendika tepki gösteriyor’ iddiasıyla düşürdü. Türk Metal’in de onay verdiği bu dayatmayı, uygulamayı kabul etmeyen işçilerden biri “performans düşüklüğü” iddiasıyla işten atıldı. Ücret düşürülmesine ve işten atmaya tepki gösteren Ford Otosan işçileri, asıl ek zam taleplerinin görmezden gelinmesine tepki gösterdiklerini belirterek, ücret düşürmeye gerekçe gösterilen ‘diğer işçilerin tepkisini’ iddiasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ford Otosan’ın en büyük sanayi kuruluşları listesinde ikinci sırada yer aldığını hatırlatan işçiler, “İşçiye gelince ağla, zam talebini görmezden gel. Sonra da ortaya çıksın ki yine rekor kırmışsın. Gerçekten artık bunlara karnımız tok” dediler.
Ford Otosan yönetimi kimi bölümlerde 30’a yakın işçiyi yüksek ücretle iş başı yaptırmış, Ford işçileri de bu uygulamaya tepki göstererek tüm ücretlerde iyileştirme talep etmişti. 23 Mayıs tarihli gazetemizde de yer alan bu haber fabrikada geniş bir yankı bulmuş, bunun üzerine de fabrikada örgütlü Türk Metal Sendikası yöneticileri işçilere “Bu durumun ortadan kaldırılacağını” açıklamıştı. Sendika yöneticileri ve fabrika yönetiminin bulduğu formül yüksek ücretle işbaşı yapan işçilerin mağdur edilmesi olurken, işçilerin tüm ücretlere ek zam talebi yine görmezden gelindi. İşe giriş saat ücretleri 8.60 lira ila 12.5 lira arasında değişen işçilerin saat ücretleri 7.33 liraya düşürülürken, bu durumu kabul etmeyerek sözleşmeyi imzalamayan işçilerden biri ise işten çıkarıldı.

İŞKUR’DAN İŞÇİ ALINDI

Ford Otosan, İŞKUR ve Kocaeli Üniversitesi ortak projesi kapsamında “robot programcılığı” eğitimine katılan, 416 saatlik eğitimin ardından sertifika alan, çoğunluğu lisans ve ön lisans mezunu olan 26 işçi mayıs ayında Ford Otosan’da işbaşı yapmıştı. Ön lisans ve lise mezunu olanlar saat ücreti 8.60 liradan, lisans mezunları ise 12.5 liradan işe başlarken, bu durumun ücret adaletsizliğini derinleştirdiğine dikkat çeken Ford Otosan işçileri ücretlerde iyileştirme yapılmasını istemişti.
Bu durumu fabrikada örgütlü Türk Metal Sendikası yöneticileri ile konuştuklarını kaydeden bir Ford Otosan işçisi “Biz bu arkadaşların ücretlerini düşürün demedik. İtirazımız belli idi. Biz maaşlarımızın artırılmasını istedik. Şimdi ‘Diğer işçiler tepki gösteriyor’ diyerek önce bu işçilerin saat ücreti 7.33’e düşürüldü. Kabul etmeyen de işten çıkarıldı. Hem bizim isteklerimizi görmezden geliyorlar hem de bizi arkadaşlarımızla karşı karşıya getiriyorlar. Biz hiçbir arkadaşımızın ekmeği ile oynanmasını istemeyiz” diye konuştu.
Metal direnişinde de taleplerinden birinin ‘ücretlerde iyileştirme’ olduğunu hatırlatan bir başka Ford Otosan işçisi, şöyle devam etti: “O dönem tüm patronlar ve MESS işçilerin karşısına saat ücretlerinde iyileştirme yapılamaz diyerek çıkmıştı. İki hafta süren eylem boyunca da nasıl zarar ettiklerini anlatmışlardı. Geçen gün açıklandı ki Ford Otosan yine ilk 500 sanayi kuruluşu arasında ikinci, yine satış rekorları kırmış. İşçiye gelince ağla, zam talebini görmezden gel. Sonra da ortaya çıksın ki yine rekor kırmışsın. Gerçekten artık bunlara karnımız tok.”

İŞÇİYİ KARŞI KARŞIYA GETİRİYORLAR

Fabrika yönetimi ve sendikanın bilinçli olarak proje kapsamında işe giren işçilerle, eski işçileri karşı karşıya getirmeye çalıştığını aktaran Ford Otosan işçisi “Bu arkadaşlarımız uzun süre işsiz kalmış, İŞKUR üzerinden haftalarca kurs alarak fabrika girmiş arkadaşlar. Fabrikadaki saat ücretlerini bilmeleri mümkün değil. Bu arkadaşları yüksek ücretle alıyorsun sonrada ücretlerini düşürüyorsun. Haklarının ellerinden alınmasının gerekçesini de eski işçiler yapıyorsun. Eski işçilerden de bu arkadaşları suçlayan, onlara kötü davranan yok muydu? Maalesef vardı. Bizleri karşı karşıya getirmeyi amaçladılar. Bunu kısmen de sağladılar” dedi.
Eski ve de yeni işçilerin mağdur edilmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Ford Otosan işçisi “Bu fabrikada sözüm ona sendika var. Bu durumu bilmiyor muydu? Bu durumun fabrikada infial yaratacağını kestiremiyor muydu? Eski işçiler zaten mağdurduk. Şimdi de bu arkadaşlarımızı mağdur ettiler. Fabrikada huzursuzluk olmasını istemiyorlarsa işçinin saat ücretini yükseltecekler. Bu kadar net” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Nestle işçileri 21 Haziran’da greve çıkıyor

SONRAKİ HABER

Eski IRA Komutanı Martin McGuinness evrensel'e konuştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...