15 Haziran 2016 09:54

Victor Jara’nın katili, ilk kez hakim karşısına çıktı

Şilili devrimci müzisyen Victor Jara’nın katili eski asker Pedro Pablo Barrientos Nuñez ilk hakim karşısına çıktı.

Paylaş

Şilili devrimci müzisyen Victor Jara’nın katili ilk hakim karşısına çıktı. Ülkesinde 1973 yılında yaşanan ABD destekli darbe sırasında öldürülmesiyle ilgili davada, Jara’yı öldürmekle suçlanan eski asker Pedro Pablo Barrientos Nuñez’le birlikte Santiago’daki stadyumda onlarca kişiyi katletmekle suçlanan 11 eski asker daha yargılanıyor.

STADYUMDA İŞKENCE GÖRMÜŞTÜ

Şili’nin Salvador Allende iktidarını hedef alan ve 17 yıl süren Augusto Pinochet diktatörlüğüne yol açan darbe sırasında, ünlü müzisyen ile birlikte binlerce Şilili devrimci, bugün Jara’nın adını taşıyan Santiago’daki stadyumda işkence görmüştü.  İşkence gördükten sonra vurularak öldürülen Jara’nın cansız bedeni, stadyumun önünde bulunmuştu.

DAVA ORLANDO’DA GÖRÜLDÜ

Sputnik’in haberine göre, Victor Jara’yı öldürmekle suçlanan ve ilk defa hakim karşısına çıkan eski asker Barrientos’un Şili’den kaçtıktan sonra 20 yıldır yaşadığı ABD’nin Orlando kentinde görülen davada, Santiago’daki stadyumda onlarca kişiyi katletmekle suçlanan 11 eski asker daha yargılanıyor.

‘MÜZİĞİNİ TEHLİKELİ BULDULAR’

Önceki gün düzenlenen duruşmada bir görgü tanığı, Barrientos’un Jara’yı komünist olduğu için öldürdüğünü, çünkü cuntacıların Şili’de komünistleri istemediklerini söyledi. Duruşmaya katılan Jara’nın eski eşi Joan ise, ünlü müzisyenin yaptığı müziğin tehlikeli bulunması nedeniyle katledildiğini ifade etti.

Davanın Pinochet döneminde işlenen suçların aydınlığa kavuşturulması açısından büyük öneme sahip olduğu düşünülüyor. Şili’de 11 Eylül 1973’te düzenlenen darbede ve cunta döneminde 10 bine yakın kişi hayatını kaybetti ya da kayboldu, çok sayıda kişi de ülkeyi terk ederek sürgünde yaşamak zorunda kaldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kremlin: Ankara adım atmadan normalleşme mümkün değil

SONRAKİ HABER

BES: Maliye Bakanlığı'nı adım atmaya çağırıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...