14 Haziran 2016 11:10

'Vartinis katliamı' belgeselinin çekimleri tamamlandı

2 Ekim 1993 tarihinde Muş'un Vartinis köyünde yaşanan katliam, belgesel oldu.

Paylaş

Mûş'un Korkut ilçesinde bağlı Vartinis köyünde 2 Ekim 1993 yılında yaşanan ve tarihe "Vartinis Katliamı" olarak geçen olay belgesel oldu.

Hak ihlallerini, belgesel projeleriyle belgelemek için bir araya gelen dört yönetmen, katliamın tanıklarını ve dava sürecini aktaracakları Vartinis belgeselinin çekimlerini tamamladı. Çekimler için katliamın yaşandığı Vartinis'e giden ve burada köylülerle çok sayıda söyleşi gerçekleştiren yönetmenler, katliama tanık olan yurttaşların katliam üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen yaşadığı duyguları da kaydetti. Kurgu çalışmalarının devam ettiği belgesel Eylül ayında tamamlanması bekleniyor. Belgesel, hem yurtiçi hem yurtdışı festivallere gönderilecek. 

AMAÇ HAK İHLALLERİNİ BELGELEMEK

Yönetmenlerden Celil Badikanlı, asıl amaçlarının yaşanan hak ihlallerinin belgeleyip yarınlara taşımak olduğunun altını çizdi. Daha önce dengbêjlerle ilgili bir belgesel çalışması yapan ve hak ihlallerinin belgelenmesi gerektiğine inanarak Vartinis Katliamı'nın belgeselini çekmeye karar verdiklerini ifade eden Badikanlı, özellikle 1990'lı yıllardan bu yana binlerce hak ihlalinin yaşandığını ve belgelenmediğini, bu nedenle de insanların unutmaya alıştıklarına vurgu yaptı.

Böylesi katliamların kesinlikle belgelendirilmesi gerektiğine dikkat çeken ve tarihsel yüzleşmenin önemi üzerinde duran Badikanlı, "Bizim yapmak istediğimiz orada yaşananları belgelemek. İnsanlar izler mi, izlemez mi bilmiyoruz ama asıl mühim olanın oradaki zulmün belgelenmesi gerekliliği diye düşünüyoruz" diye belirtti. 

Badikanlı, belgeselin önemli bir kısmının, katliamda evde olmadığı için hayatta kalan Aysel Öğüt'le yaptıkları görüşmelerin oluşturduğunu ve Öğüt'ün katliamın bizzat tanığı olmasından dolayı belgesele ışık tuttuğunu ifade etti. Ölüp gidenlerden sonra kalanların daha çok acı çektiğini ve katliamın tanığı Öğüt'ün dava sonuçlanmadan önceki umudunu gözlemledikleri gibi davanın beraatla sonuçlanması sonrasında Öğüt'ün yıkımına da şahit olduklarını anlatan Badikanlı, karar duruşmasında köyde çekimlerde olduklarını söyledi.

'ZULMÜN BOYNU KIRILSIN VARTİNİSLER DEVAM EDİYOR'

Badikanlı, Vartinis'te 1993'te yaşananları sorduklarında aldıkları cevabın "Zulmün boynu kırılsın, Vartinisler devam ediyor" şeklinde olduğunu aktararak, köylülerin bugün de benzer olayları yaşadıklarını anlattığını söyledi. Vartinis'de yaşayan köylülerin kaygıyla Silvan, Cizre, Nusaybin ve Sur'u izlediğini belirten Badikanlı, "İnsanlar endişeli ve tedirgindi. Artık sadece bir eylem için sokağa çıktıklarında 15 yıl tutukluluk istemiyle cezaevlerine gönderildiklerini söylediler. 90'lı yıllarda ne olduysa, nasıl Vartinis'te insanlar yakılarak katledildiyse benzer olayların bugünde yaşandığını anlattılar. Özetle insanlar zulmün dün de bugün de devam ettiğine dair çokça şey söylediler, çokça olay anlattılar" dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ Mezunları Derneği: Liseliler geleceğimiz, sahip çıkalım

SONRAKİ HABER

Kağızman'da 5 öğrenci tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...