13 Haziran 2016 12:54

Lami Özgen: Merkezi yönetim Yüksekova için yıkım kararı aldı

Merkezi yönetimin, Yüksekova için yıkım kararı aldığını belirten KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, gözlemlerini kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Paylaş

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkan Lami Özgen'in de aralarında bulunduğu heyet, harabeye çevrilen Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki izlenimleri ve Hakkari Valisi Cüneyt Orhan Toprak ile yaptığı görüşmeye ilişkin basın toplantısı düzenledi. KESK Hakkari Şubesi'nde gerçekleştirilen toplantıya, KESK inceleme heyeti ve kentteki emekçiler katıldı. 

'BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE YAKILIP YIKILDI'

Toplantıda konuşan KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, Yüksekova’nın çatışma adı altında bilinçli bir şekilde yakılıp, yıkıldığını söyledi. Gever'de çatışmaların 39 gün sürdüğünü, kentin "operasyonlar bitti" açıklamasından sonraki 40 gün boyunca yakılıp, yıkıldığını belirten Özgen, "4 büyük mahallede sayısı halen tespit edilemeyen işyeri ve ev tahribatı mevcuttur. Cizre'de tank ve toplarla yapılanın atışlarla evler yıkılırken, Yüksekova'da evler yakılarak tahrip edilmiş, kullanılmaz hale getirilmiştir" dedi. 

'KİMYASAL YAKICI MADDE KULLANILMIŞ'

Kentte kimyasal yakıcı maddeler kullanıldığını tespit ettiklerini söyleyen Özgen, çok sayıda ev ve iş yerinin duvarına da ırkçı ve cinsiyetçi yazılar yazıldığını hatırlattı. Irkçı yazılamaların halen evlerin duvarlarında durduğunu söyleyen Özgen, devlet güçlerinin ciddi anlamda barınma sorunu yaşayan halkın evlerinin bahçelerinde çadır kurmasına dahi izin vermediğini belirtti. 

'MERKEZİ YÖNETİM YÜKSEKOVA İÇİN YIKIM KARARI ALDI'

Resmi yetkililerin gizleme çabalarına rağmen merkezi yönetimin Gever için yıkım kararı aldığının açık şekilde ortada olduğunu söyleyen Özgen, "Her ne kadar valilik tam ifade etmese de burada yıkılan ev ve işyerlerinin yıkımı için merkezi bir kararın olduğu ifade ediliyor. Burada 4 mahalledeki yurttaşları göçertmek ve yeni rant alanları yaratmak istiyorlar. Bu her ne kadar hükümet politikası olsa da yarın toplumsal barış için ciddi tehlike oluşturacağı herkesçe bilinmelidir" ifadelerini kullandı. 

Kentte ciddi gıda sorunu yaşandığını da aktaran Özgen, gıda yardımlarına yönelik keyfi engellemelerin de devam ettiğini söyledi. Halkın içme suyu ihtiyacını tankerlerle karşılamaya çalıştığını belirten Özgen, bu kısa vadeli çözümün ileride salgın hastalıklara yol açacağı uyarısında da bulundu. Yüksekova ve Van belediyeleri tarafından kentte kurulmak istenen iftar çadırlarının da devlet güçleri tarafından engellendiğini belirten Özgen, engellemenin keyfi ve intikamcı duyguyla yolduğunu da sözlerine ekledi. 

RAPOR HAZIRLANACAK 

Yaptıkları incelemeyi rapor haline getirerek, Türkiye ve uluslararası kamuoyu ile paylaşacaklarını dile getiren Özgen, "Raporumuzu Cizre ve Silvan raporları gibi, uluslararası emek örgütlerine, ETUC (Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ), EI Eğitim Enternasyonali ve ILO (Uluslar arası Çalışma Örgütü) Türkiye temsilciliğine göndermek suretiyle, çatışma bölgelerinde yurttaşların ve kamu çalışanlarının karşı karşıya kaldığı durum ve yine yurttaşların yararlandığı kamu hizmetlerinin bu çatışma süreçlerine bağlı olarak nasıl engellendiği yansıtacağız" dedi. 

KESK heyeti, Hakkari Belediyesi ve kent merkezinde bulunan sendikalara üyelerine yaptıkları taziye ziyaretinin ardından kentten ayrıldı. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Felluce'den kaçanlar arasında 450 IŞID'li gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

'Laikliğe toplumsal olarak sahip çıkmak gerekir'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...