02 Mayıs 2012 11:52

Norveç’teki 1 Mayıs’ta ırkçılığa hayır denildi

1 Mayıs Norveç genelinde kutlandı. Başkent Oslo’daki kutlamaya 8 binden fazla kişinin katıldığı açıklanırken, Trondheim ilinde 7 bin kişi katıldığı belirtildi. Norveç Sendikalar Konfederasyonu (LO) yöneticileri değişik illerde kutlamalara katılırken, başbakan Jens Stoltenberg Bergen ili ve çevresinde katıldı. Başbakan konuşmasında

Norveç’teki 1 Mayıs’ta ırkçılığa hayır denildi
Paylaş
Mahmut Algünerhan

1 Mayıs Norveç genelinde kutlandı. Başkent Oslo’daki kutlamaya 8 binden fazla kişinin katıldığı açıklanırken, Trondheim ilinde 7 bin kişi katıldığı belirtildi. Norveç Sendikalar Konfederasyonu (LO) yöneticileri değişik illerde kutlamalara katılırken, başbakan Jens Stoltenberg Bergen ili ve çevresinde katıldı. Başbakan konuşmasında Avrupa’da krizin bitmediğine, İspanya’da ulusal üretimin düştüğüne, işsizliğin ve faizlerin artığına değinirken, diğer konuşmalarda “çok kültürlülüğe evet, ırkçılığa tolerans göstermeye hayır” denildi ve Norveç’in diğer ülkelerdeki saldırılarda yer bulmaması istendi.

Geçen yıllara göre daha fazla katılımın olduğu bu 1 Mayıs’ta, 22 Temmuz 2011’de gerçekleştirdiği saldırılarda 77 kişiyi katleden Anders Behring Breivik’in yargılanma döneminin olmasının etkili olduğu ifade edildi.

Oslo’da konuşmacı olarak İşçi Partisi’nin (AP) gençlik örgütü olan AUF’nin Başkanı Eksil Pedersen, AUF Oslo Başkanı Gröslie Wenesland, Atom silahlarına Hayır Başkanı Bitte Vatuedt, ATTAC başkanı Benedikte Pryneide Hansen, Almanya Berlin DGB başkanı Doro Zinke ile LO Başkanı Roar Flåthen katıldılar. Ağırlıklı olarak 22 Temmuz saldırılarına yönelik konuşmalarda çok kültürlülüğe evet ve ırkçılığa toleransa hayır denildi. LO Başkanı konuşmasında bu saldırının demokrasiye yapıldığına ve ırkçılığa karşı mücadeleye ve konut politikasına değindi. AUF yöneticileri de konuşmalarında 22 Temmuz saldırılarında hayatlarını kaybedenlerin asla unutulmayacaklarını söylediler.

Youngstorget alanında “Günlük yaşamda güvence. İşverenlerin, sağ güçlerin ve Avrupa Birliği’nin haklarımıza saldırılarını reddet” temel sloganın asıldığı alanda tespit edilen diğer sloganlar “Bırak mali sermaye krizi ödesin, Avrupa işçileri değil”, “Tam gün hakkının yasallaştırılması için şimdi harekete”, “Çeşitliliğe evet hoşgörüsüzlüğe ve ırkçılığa hayır”, “Norveç askerleri Afganistan’dan dışarı” oldu. (Oslo/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mısır’da Selefilere silahlı saldırı

SONRAKİ HABER

Obama seçim turuna Kabil’den başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa