09 Haziran 2016 10:14

Usta Ressam İbrahim Balaban’ın 95. yaşı kutlandı

Nazım Hikmet’in dostlarından usta ressam İbrahim Balaban 95. yaşını Nazım Hikmet Kültür Sanat Evi’nde dostları ve sevenlerinin katılımı ile kutlandı.

Paylaş

16 yaşında cezaevinde tanıştığı ve kendisine yepyeni bir dünyanın kapılarını aralayan Nazım Hikmet sayesinde resim yeteneğini fark eden vet günümüz Nemli ressamlarından İbrahim Balaban 95. yaşını dostları ve sevenlerinin katılımı ile kutladı. Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde gerçekleştirilen kutlama töreni ve ressamın eserlerinden oluşan serginin açılışı büyük ilgiyle karşılandı.

Törende sanatçı Orhan Alkay, Nazım Hikmet’in Balaban’ın “Mapushane Kapısı” ve “Harman” isimli tabloları için yazdığı şiirleri seslendirdi. Haluk Çetiner ise Nazım Hikmet Şarkıları’ndan oluşan mini bir konser verdi.

Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde ressamın doğum gününe özel olarak açılan sergi ise 22 Haziran’a kadar görülebilir.

İBRAHİM BALABAN İKİ BİNDEN FAZLA TABLO ÜRETTİ

1921’de Bursa’da dünyaya gelen İbrahim Balaban 16 yaşında cezaevi ile tanıştı. Hapis yattığı dönemde Bursa Cezaevi’nde kendisinden 20 yaş büyük olan Nazım Hikmet ile tanıştı. Onun desteği ve ilgisi sayesinde resim yeteneği ortaya çıktı ve gelişti. Ressam, 7 yıl süren Nazım Hikmet’li günlerini ileri yıllarda yazdığı Şair Baba ve Damdakiler kitabında anlattı. Nazım Hikmet de, onun “Bahar” adlı tablosundan etkilenerek “İbrahim Balaban’ın Bahar Tablosu Üstüne” adlı şiiri ile “Mahpushane Kapısı” ve “Harman” tabloları için birer şiir yazdı. İbrahim Balaban da dostuna duyduğu derin sevgiyi oğullarına verdiği Nazım ve Hikmet isimleriyle gösterir.  

İbrahim Balaban, “Sanat yaşantının izdüşümüdür. Konu bir özdür, her öz kendi kabuğunu yapar” kuramını ortaya koymuş ve sanatını bu kuram üzerine oturmuştur.

İlk sergisini 1953’te İstanbul’da, Fransız Kültür Merkezi’nde açan Balaban, bugüne kadar 2 binden fazla tablo ve bunun birkaç katı desen üretti. Yazarlık da yapan İbrahim Balaban’ın yayınlanmış 11 adet kitabı bulunuyor. Yazarın resimleri ve sanatı üzerine de bugüne kadar pek çok kitap da kaleme alındı. (KÜLTÜR SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Nedim Oruç hakim karşısına çıkıyor

SONRAKİ HABER

Perşembe Sineması gösterimleri devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa