01 Haziran 2016 13:29

Soma ELİ’de 68 işçi işten atıldı

Soma’da, Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) tesislerde temizlik, bahçe bakımı ve çaycılık gibi işleri yapan 68 işçi yeni firma tarafından işten atıldı.

Paylaş

Emine UYAR
Manisa

Cumartesi günü işçilere bundan sonra ASMA isimli şirkette çalışacakları bildirilerek, sağlık taraması yapıldı. Önceki gün iş çıkışı ise işçilere ASMA şirketi yetkilileri tarafından, birikmiş tazminatlarının olduğu, şirketin bunun altından kalkamayacağı ifade edilerek çıkış verildi.  İşçilere ayrıca tazminatlarının ödenmesinden sonra tekrar işe alınabilecekleri söylendi. İşçiler ise işten atılmalarına tepkili.

İşten çıkarmaların altında yatan sebebinin bünyesinde bu şekilde 295 işçi çalıştıran ELİ’nin ‘küçülmeye’ gitmesi olduğu belirtiliyor.    

Çıkışı verilen işçilerden biri, “Cumartesi yeni şirkete başlayacağımız söylendi. İmzaları attık geçtik. Dün işteydik, işten geldik, şirket yetkilisi bir kişi tarafından, ‘ASMA şirketi bundan sonra sizinle çalışmıyor. Kıdem tazminatlarınız çok yüksek, biz bunu ödeyemeyiz işlerinize son verildi’ denildi. Önce birkaç kişi olduğumuzu ve sosyal medyadaki paylaşımlarımla ilgili olduğunu düşündüm. Rakamın bu kadar büyük olduğunu bilmiyordum” dedi.

Dün sabah tutanak tutturmak üzere işyerine gittiğini belirten işçi, “Müdürler arkadaşları toplayarak, ‘dallandırıp budaklandırmayın, tazminatlarınızı alın, biz tekrar sizi alacağız’ dediler. Çıkış işlemlerimizi yapmaya başlamışlar” dedi

11 yıllık ELİ işçisi ise “Ben bugün işi bıraksam, ‘Nereye gidiyorsun?’ diye sorarlar. Bize hiçbir şekilde bilgi vermediler. Dün işimiz varken bu sabah işsiz uyandık” diyerek tepki gösterdi.

Hukukçular ASMA şirketinin işçilerin tazminatları ile ilgili açıklamasının temelinin bulunmadığını ifade ederek, tazminatlarda ELİ ve taşeron şirketin birlikte sorumlu olduğunu, 2014 yılında çıkan torba yasa ile şirketlerin çalıştırdığı süre kadar tazminat sorumluluğunun olduğunu ve bunda da yine üst işveren yani ELİ ile birlikte sorumlu olunduğunu belirtti.

Hükümet’in “taşerona kadro” açıklaması ile birlikte her yerde 20, 30, 40’arlı gruplar halinde işçi çıkışları olurken, bu durum yeni düzenlemeyle birlikte yeni bir “kadrolaşma” çabası olarak değerlendiriliyor.

Soma’da Türkiye Elektrik Kurumu’nun taşeron çalışanları ile ilgili olarak da listelerin hazırlandığı, işçi çıkışlarının olabileceği belirtiliyor. 

ÖNCEKİ HABER

Doğum kontrolü bir insanlık hakkıdır

SONRAKİ HABER

Nusaybin'de patlama: 1 uzman çavuş yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...