26 Mayıs 2016 00:30

ÇAYKUR'da kapalı fabrika sayısı artıyor

ÇAYKUR'un İyidere Kalecik çay fabrikasınn bir haftadır kapalı tutmasına üreticiler tepkili.

Paylaş

Ajans Rize'nin haberine göre Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (ÇAYKUR) ait kapalı 5 fabrikaya bir yenisi daha eklendi. Organik çay üretileceği gerekçesiyle İyidere Kalecik çay fabrikasının bir haftadır kapalı tutulmasına üreticiler tepkili.  
2016 yılı yaş çay kampanyası başlamasına rağmen ÇAYKUR’a ait 5 fabrika ‘Çay sezonuna yetiştirilemedi’ gerekçisiyle kapalı tutuluyor. İyidere Kalecik köyü çay fabrikası da organik çay fabrikasına dönüştürüleceği gerekçesiyle atıl tutuluyor.
Kalecik köyü çay üreticilerinden alınan yaş çay çevredeki başka fabrikalara aktarılıyor. Aktarma saatlerine de tepki gösteren üreticiler, hem ÇAYKUR yöneticilerini hem de siyasileri eleştiriyor.

40 TON İÇİN 150 TONLUK FABRİKA ATIL

Edinilen bilgilere göre Kalecik çay fabrikası, İkizdere’de yapılacak olan organik çay fabrikası üretime başlayıncaya kadar organik çay işleyecek. İkizdere bölgesindeki yaklaşık 40 tonluk organik çayı işlemesi için 150 ton kapasiteli bir fabrikanın kapatılması ve üreticiden alınan yaş çayın başka yerlere aktarılmasına tepkili: “40 ton organik çay için 150 tonluk fabrikanın kapatılmasına anlam veremiyoruz”.
Aktarma saatinin 22.00 olarak belirlenmesine öfkelenen ve “Bizden çayınızı getirmemizi isteyen yetkililere sesleniyoruz” diyen köylülerden Servet Bayraktar, Şefik Bayraktar, Rasım Yılmaz, Ercan Karafazlı şunları söyledi: “Kaleciklileri isyan ettirmek mi istiyorlar?” Sezonun ortasında bu yapılır mı? Hem kota hem kontenjan şimdi de organik tarım. Bizi resmen özel sektörün kucağına atıyorlar. Siyasiler neden susuyorlar bu yaşadıklarımızı görmüyorlar mı?”.

6. KAPALI FABRİKA

Fabrika Müdürü Necdet Semiz izinli olduğu için konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz Fabrika Tarım Kısım Müdürü Ali Yılmaz açıklama yapma ve bilgi verme yetkisinin olmadığını söyledi.
ÇAYKUR’a ait Hopa, Fındıklı, Sabuncular, Hayrat ve Bölümlü fabrikaları sezon başından beri kapalı. Kalecik fabrikasının da kapatılmasıyla ÇAYKUR’a ait üretim dışı tutulan fabrika sayısı 6’ya çıktı. (HABER MEREKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Nokia, 15 bin kişiyi işten çıkarıyor

SONRAKİ HABER

İzmir Büyükşehir Belediyesi iyice çimentoya battı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...