23 Mayıs 2016 09:40

HDP, yeni korucu alımlarını Efkan Ala’ya sordu

HDP Siirt Milletvekili ve HDP Kadın Grubu Sözcüsü Besime Konca, Siirt Valisinin yeni korucu alımları ve ödül sistemine dair soru önergesi verdi.

Paylaş

HDP Siirt Milletvekili ve HDP Kadın Grubu Sözcüsü Besime Konca, Siirt Valisinin yeni korucu alımları ve ödül sistemine dair 12 Mayıs Perşembe günü yaptığı toplantıyı İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu. Meclis Başkanlığına bir soru önergesi veren Konca, Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, 3. Komando Tugay Komutanı, İl Jandarma Komutanı, Geçici Köy Korucuları Dernek başkanları ile köy korucularının katılımıyla yaptığı toplantıyı hatırlatarak, Siirt Valisinin; “Köy koruculuk sistemi ilgili yasal düzenlemeler ile ilgili fikir birliği vardır. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Sizler çevreyi bilen kişiler olarak, ödül sisteminden de mutlaka yararlanmalısınız. Bu konuda çevrenizde araştırmalar yaparak, gözlem ve duyumlarını güvenlik birimlerimize bildirin” dediğini aktardı.

‘KORUCULARIN KARIŞMADIĞI SUÇ YOK’

Önergesinin devamında 2016 yılının ilk 6 ayında 5 bin korucu alımı yapıldığı ve 10 bin kişinin daha alınacağına işaret edilerek, “Koruculuk sisteminin yürürlüğe konulduğu günden bugüne yaşanan tarihsel deneyimler, koruculuk sisteminin hiçbir soruna çözüm olmadığı, aksine sistemin bizzat kendisinin çok boyutlu karmaşık bir sorun haline geldiğini ortaya koymuştur. Özellikle ’90’lı yıllar boyunca koruculuk sisteminin yarattığı ekonomik, toplumsal, sosyopsikolojik ağır tahribatlar ile korucuların başta cinayet, taciz-tecavüz, köy yakma, silahlı saldırı olmak üzere karışmadıkları suçun bulunmadığı birçok sivil toplum örgütü tarafından düzenlenen raporlarla ortaya çıkmıştır. Genelkurmay Başkanlığının 2004’te hazırladığı rapor, 1995 yılında Meclis Faili Meçhul Siyasi Cinayetleri Araştırma Komisyonunun hazırladığı rapor ve İçişleri Bakanlığının 2006’da açıkladığı verilerle de belgelenmiş durumdadır” denildi.

10 BİN KÖY KORUCUSU HANGİ İLLERE ALINACAK?

Konca, Ala’ya şu soruları yöneltti:
- Mevcut durumda kaç kişi geçici köy korucusu ve gönüllü köy korucusu olarak görev yapmakta ve bunların illere göre dağılımı ne şekildedir?
- İlan edilen 10 bin köy korucusu kadrosunun illere göre dağılımı ne şekildedir?
- Siirt Valisinin ‘Üzerinde fikir birliğine varıldığını’ ifade ettiği yasal düzenlemeler nelerdir? Bu konuda kamuoyunu bilgilendirecek misiniz?
- Yürürlüğe konulduğu 1985 yılı itibariyle kaç korucu suç işlemiş? Kaç kişinin suçtan kaynaklı görevine son verilmiştir? Kaç kişi ceza almıştır?
- Koruculuk sisteminden kaynaklı zorunlu göçe tabi kılınmış ailelerin gerek geri dönüşlerini kolaylaştırıcı gerekse korucularca el konulan arazilerinin durumlarını çözme hususunda kapsamlı bir çalışmanız olmuş mudur? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Son 3 ayda 600 mahpus sürgün edildi

SONRAKİ HABER

2 bin ağaç yok olmaya terk edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...