21 Mayıs 2016 01:21

İsveç’te kiralık hemşire sömürüsü

İsveç’te sağlık sektöründeki liberalleşme ve taşeronlaştırma politikalarının sonucu sağlık emekçilerinin köleleşmelerini de beraberinde getirdi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Sağlık sektöründeki taşeron firmalardan bazıları, Doğu Avrupa ülkelerinden getirterek İsveç’te çalıştırdıkları hemşirelere saatte 2 avro ödüyor.

Hemşirelerin boğaz tokluğuna ve köle gibi çalıştırılmalarını, özelleştirmenin yol açtığı sorunları araştıran “Hileyi Durdur” adlı grup içinde yer alan Gazeteci Anne-Lena Norberg açığa çıkardı.

YEREL YÖNETİM SAĞLIĞI ŞİRKETE DEVRETTİ

İsveç’in orta kesimlerinde yer alan Dalarna bölgesinde İl Genel Meclisi, sağlık hizmetlerinin bir kısmını “Orange” adlı taşeron firmaya 5 milyon kron ödeyerek devretti.

Merkezi Norveç’te bulunan Orange firması, İsveç’in bir çok yerleşim birimindeki hastaneler ve sağlık ocaklarına hemşire temin ediyor. Polonya, Macaristan, Romanya ve Baltık Ülkelerinden getirdiği hemşirelerle sözleşme yapıyor. 24 ay geçerli olan sözleşme süresi sona ermeden önce işi bırakan hemşireler şirkete 4 bin 33 avro tazminat ödemek zorunda.
Şirket, hemşirelere vergi, dil eğitimi ve barınma için yapılan kesintilerden sonra ayda 19 bin kron ücret ödediğini iddia ediyor. Oysa Gazeteci Norberg’nin ulaştığı sözleşmeler, şirketin İskandinav ülkelerinde çalıştırdığı hemşirelere 9.90 avro saat ücreti ödediğini gösteriyor.

ALDIKLARI PARAYI ŞİRKETE GERİ ÖDÜYORLAR

Sözleşmeyi imzalayan hemşireler bir dizi kesintiyi de kabul etmek zorunda. Personel 9.90 avroluk saat ücretinin 5.65 avrosunu barınma ve ulaşım hizmetlerinden dolayı şirkete geri ödemek zorunda. Buna ayrıca ilk yıl içinde ödenen 2.35 avroluk aracılık hizmeti de eklenince hemşirelerin eline saatte 2 avrodan daha az para geçiyor.
İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (LO)  hukukçularından Claes Mikael Jonsson, işverenlerin Avrupa’nın başka ülkelerinden getirdiği personelden barınma ve ulaşım hizmetleri için kesinti yapamayacağını söylüyor.

‘İNSAN TİCARETİ’

Kesintilerden sonra personelin eline neredeyse hiç para geçmediğini söyleyen Jonsson, “Bu tam olarak insan ticareti ve bir hukuk devletinde bu ve buna benzer şeyler olamaz” diyor.

Hemşirelerin çalışma koşulları ve ücretlerini modern kölelik olarak tanımlayan Sağlık Çalışanları Federasyonu da, hemşirelerin İskandinavya ülkelerinde çalıştıkları sürelerin kendi ülkelerinde emekliliklerine sayılmadığına dikkat çekiyor.
Orange şirketinin Genel Müdürü Lars Hezsö ise, gazetecilerin sorularını “Her hangi bir yorum yapmayı reddediyorum” diyerek yanıtlamaktan kaçındı.

ÖNCEKİ HABER

Da Vinci’nin makineleri

SONRAKİ HABER

Bireysel emeklilikte Şili modeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...