17 Mayıs 2016 04:15

ABD: IŞİD'e karşı Libya'ya silah desteğine hazırız

Libya'da IŞİD, stratejik Mısrata şehrine doğru ilerliyor. ABD ise hükümete silah yardımı yapmaya hazır olduklarını açıkladı.

Paylaş

Libya'da IŞİD, stratejik Mısrata şehrine doğru ilerliyor. Pazartesi günü Ebu Kureyn köyünde ordu güçlerine ait bir kontrol noktasına bombalı araçla saldırı düzenlendi.

Libya'da sahil boyunca IŞİD'in ilerleyişinin sürdüğü bildirildi. Mısrata, Trablus ve Bingazi'den sonra Libya'daki en büyük 3. şehir.

ABD: SİLAH YARDIMINA HAZIRIZ

Öte yandan ABD, Libya'da hükümete silah yardımı yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Libya'nın BM silah ambargosundan muaf tutulması için çalışacaklarını söyledi. IŞİD'in Libya için yeni bir tehdit olduğunu söyleyen Kerry, örgütün durdurulmasının şart olduğunu belirtti. Kerry, askeri olmayan yardımın artırılmasının da kararlar arasında yer aldığını belirtti.

BBC Türkçe'nin haberine göre geçen ay Libya hükümeti, IŞİD'in yakında yenilgiye uğratılamaması durumunda bütün ülkeyi ele geçirebileceği uyarısında bulunmuştu. Viyana'da uluslararası güçlerle görüşmelerde bulunan Kerry, "Ulusal Mutabakat Hükümeti, ülkeyi (Libya'da) birleştirebilecek tek oluşumdur" dedi.

Toplantının katılımcısı ülkeler tarafından yapılan ortak açıklamada Libya'nın, Avrupa'ya geçmek isteyen göçmenler için büyük bir geçiş noktası olduğu da belirtildi. Açıklamada, insan kaçakçılığı dahil kaçakçılığın her türüyle mücadele için Libya'daki uzlaşma hükümeti ve komşu ülkelerle işbirliği yapılmak istendiği de aktarıldı.

Ancak Libya'daki birlik hükümetinin başbakanı Fayez Sarraj, önlerinde çok büyük sorunların bulunduğunu, IŞİD'i yenmek için dışarıdan çok daha fazla yardıma ihtiyaçları olduğunu belirtti. Sarraj, "Uluslararası bir müdahaleden bahsetmiyoruz. Eğitim için, gençlerimize eğitim ve donanım için, uluslararası destekten bahsediyoruz" dedi.

Libya'da, NATO'nun desteklediği güçlerin Ekim 2011'de Muammer Kaddafi yönetimini devirmesinden bu yana kaos hakim.
Rakip iki yönetim son dönemde bir birlik hükümeti oluşturmuştu. Bununla birlikte ülkenin bir bölümü IŞİD'le bağlantılı silahlı grupların elinde bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ÖSO 2 Kürt'ü infaz etti, videosunu yayımladı

SONRAKİ HABER

Rusya: Türkiye, teröristlerin kaçak ticaretinden nemalanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...