16 Mayıs 2016 17:37

3 aydır maaş alamayan madenciler çatıya çıktı

Zonguldak'ta, kayyım atanan maden şirketinde 3 aydır ücret alamadıkları için iş bırakan maden işçileri, iş hanının çatısına çıkarak eylem yaptılar.

Paylaş

Zonguldak2ın Kilimli İlçesi Gelik Beldesi'nde faaliyet gösteren Deka Madencilik A.Ş. ve bu şirkete ait Balçın Madencilik’te çalışan 120 maden işçisi, Ocak ayından itibaren ücret alamadıkları için 4 Nisan'da iş bıraktı. Ardından, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 'paralel yapı' soruşturması kapsamında maden şirketine kayyım atandı. İşçiler de ücretlerini alabilmek için Valilik önünde eylemler yaparak seslerini duyurmaya çalıştı. İşçiler, Vali Ali Kaban ve atanan kayyımla görüşmelerine rağmen ücretlerini alamadı.

Bunun üzerine işçiler bugün kentin en işlek caddesi Gazipaşa'da bulunan 7 katlı Yardım Severler İş Hanı'nın çatısına çıktı. Çatıya çıkan yaklaşık 25 işçiye, bina önünde bekleyen 50 kadar işçi de alkış ve sloganlarla destek verdi. 'Zonguldak uyuma, madencine sahip çık', 'İşçiyiz haklıyız kazanacağız', 'Davamız ekmek davası' sloganları atan işçiler, ücretlerinin ödenmesini istedi. Polis, çatıya çıkarak madencileri eylemlerini bitirmeleri konusunda ikna etmeye çalıştı. Ancak işçiler, ücretleri ödeninceye kadar çatıdan inmeyeceklerini söyledi.

Çatıdaki arkadaşlarına destek veren madencilerden Ercan Doğdu, "Burada bütün madenci kardeşlerimiz mağdur. 'Şu gün vereceğiz, bugün vereceğiz' dediler. Sonra kayyum geldi. Bütün ocakları durdurdular. Dayanacak gücümüz kalmadı. İşçi mağdur. Kimse çoluğu çocuğunu okula gönderemiyor. Bize yetkililer sahip çıksın. Çoğunun evine icra geldi. Artık dayanamıyorlar. Devlet bize sahip çıksın" dedi.

EYLEM SONA ERDİ

Zonguldak İl Emniyet Müdürü Osman Ak, işçilerle görüşerek eylemlerini sonlandırmalarını istedi. Sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini söyleyen Ak, Çarşamba günü işçileri görüşme yapmak için makamına davet etti. İşçiler de kendi aralarında yaptıkları görüşmenin ardından 4 saat süren eylemlerini bitirerek çatıdan indiler. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Nusaybin'de bugün hayatını kaybeden asker sayısı 2'ye çıktı

SONRAKİ HABER

Trabzonspor, Ersun Yanal’la görümeye başladıklarını açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...