16 Mayıs 2016 00:18

Cengiz İnşaat büyüyor, işçiler ölüyor

Bingöl'de baraj inşaatında çalışan işçi, 30 metreden düşerek can verdi. İşçilerin 12 saat çalıştırıldığı inşaat Cengiz Holding'a ait çıktı.

Paylaş

Bingöl’ün Solhan ilçesinde yapımı devam eden baraj inşaatında çalışan işçi, 30 metreden düşerek can verdi. İşçilerin 12 saat çalıştırıldığı belirtilen inşaatın, daha önce da adı iş cinayetleriyle anılan Cengiz İnşaat tarafından yapıldığı ortaya çıktı.
Cengiz İnşaat ve Özaltın İnşaat’ın ortaklaşa kurdukları Kalehan Enerji Üretim ve Ticaret AŞ’nin ana firma olduğu Solhan Kale köyünde yapımı devam eden baraj inşaatında iş cinayeti yaşandı. Ansu taşeron firmasında çalışan 35 yaşındaki Sevran Arlı, 30 metre yüksekten düşerek hayatını kaybetti. Evli ve 2 çocuk babası olduğu belirtilen Arlı’nın cenazesi yakınları tarafından Solhan Devlet Hastanesi morgundan alınarak Kale köyünde defnedildi.
Kalehan Barajı ve Hidro Elektrik Santralında yaşanan olayın ardından tüm çalışanlara iki gün işe gelmeme talimatı verildiği öğrenildi. İşçilerin 12 saat çalıştırıldığı Kalehan Barajı ve HES inşaatında daha öncede iş kazaları yaşandı.

SAMSUN, ADANA, BİNGÖL...

Samsun’da özelleştirilip Cengiz Holding’e devredilen Eti Bakır İşletmesinde amonyak tankının çökmesi sonucu 6 işçi yaşamını yitirdi. 10 işçi de yaralandı. Fabrikada çalışan eski işçilerden Bahattin Oruç, “2004’ten beri bu fabrikada içerdeyim. Çalışan arkadaşlarımızın yemekhane önündeki köpekler kadar bile değeri yok. 8 senedir buradayım. 8 senede bu olay hariç benim çalıştığım ortamdan 14 tane cenaze çıktı. Olayda ihmalkarlık var” açıklamasını yapmış, bir başka işçi de “300 lira maliyeti olan platform yapılmadığı için işçi kardeşim can verdi” demişti.
Cengiz Holding, Adana Kozan’da yapılan barajda da iş cinayetiyle anıldı. Cengiz Holding baraj kapağının patlaması sonucu yaşamını yitiren 10 işçinin patronlarından birisiydi. Olayın ardından yapılan arama çalışmaları sonucu 5 işçinin cesedine ulaşılırken 5 işçi bulunamamıştı.
Son olayın yaşandığı Bingöl’ün Solhan ilçesindeki Kalehan Baraj ve HES inşaatında Cengiz İnşaatın ortağı olan Özaltın İnşaatın daha önce Bingöl’ün Kiğı’da yaptığı baraj inşaatında Fatih Akdoğan isimli işçi hayatını kaybetmişti.

4 AYDA 126 İNŞAAT İŞÇİSİ CAN VERDİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) raporlarına göre 2016 yılının ilk 4 ayında inşaat ve yol işkolunda en az 126 işçi iş cinayetlerinde can verdi. İSİG’in verilerine göre inşaat ve yol işkolunda Ocak ayında 30, Şubat ayında 20, Mart ayında 33, Nisan ayında ise en az 43 işçi yaşamını yitirdi.

KİM BU CENGİZ İNŞAAT?

Cengiz İnşaat; dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firması arasında yer alan 22 Türk inşaat şirketinden biri. Madencilik, inşaat, enerji, turizm, gibi pek çok alanda faaliyet gösteriyor.
Şirket Avusturyalı Verbund grubu ile yaptığı ortaklığın ardından Türkiye’deki enerji ihtiyacının yüzde 10’unu karşılamaya talip olduğunu belirtmişti. Cengiz İnşaat’ın AKP’ye yakınlığı nedeniyle özellikle enerji alanında siyasi iktidar tarafından önünün hızla açıldığı ifade ediliyor. Cengiz İnşaat, Eti Alüminyum şirketinin özelleştirme ihalesinin kazandıktan sonra Oymapınar barajı ve Hidroelektrik santralini hediye olarak almıştı. Şirket ayrıca Karadeniz sahil yolunu yapan firmalar arasında yer alıyor. firmanın bağlı olduğu Cengiz Holding’in hükümetin izniyle Cerattepe’de altın madeni açmak istemesi ise Artvinlileri isyan ettirmişti.  (Bingöl/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Avukat Bek’e, YPG bayrağı soruşturması

SONRAKİ HABER

‘Gazetecilik bölgede iki kat yasak’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...