13 Mayıs 2016 00:49

EMEP: Mücadele etmezsek Soma son olmayacak

Emek Partisi: Soma ilk değil, eğer unutursak son da olmayacaktır. Unutmayalım ve kölelik koşullarına karşı birleşelim, mücadele edelim.

Paylaş

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nedim Köroğlu, “Soma’yı unutmayalım ve kölelik koşullarına karşı birleşelim, mücadele edelim” çağrısında bulundu
301 madencinin can verdiği Soma katliamının ardından çalışma koşullarının düzeltilmesi ve işçi güvenliği açısından ilerleme sağlanmadığını dile getiren Köroğlu, alınacağı söylenen önlemlerin yürürlük tarihlerini erteleyen hükümetin, diğer yandan işçileri kölece çalıştıracak kiralık işçilik yasasını Meclisten geçirdiğini kaydetti. Köroğlu, “Ne yazık ki bu yasalar Meclis’ten kayda değer bir direnç olmadan geçebilmektedir. Soma davası sürecinde ve bu kölelik yasaları çıkarken bir kez daha ortaya çıkan gerçek; sermaye, siyaset, sendikal bürokrasi şeytan üçgeninin işçilerin haklarını tasfiye etmek, onları yenilgiye uğratmak üzere bozulmadan korunduğudur. Bu yasalara karşı mücadeleyi örgütlemesi gereken sendikaların bir kısmı kendi üyelerine ihanette sınır tanımamaya devam ediyorlar” dedi.  
AKP Hükümeti döneminde 17 binin üzerinde işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini hatırlatan Köroğlu, şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanı iş sağlığı ve güvenliği konferansında yaptığı konuşmada; ‘İşçimiz çok basit nedenlerin ardına sığınarak, hatta ‘Bana bir şey olmaz” diyerek tedbirleri uygulamıyor’ diyerek işçileri suçlamayı tercih etti. Bu durum iş cinayetlerinin neden engellenmediğini gayet iyi açıklamaktadır. Oysa iş cinayetlerinden de kölece çalışma koşullarından da hükümet sorumludur.” İşçiler, birlik olmadıkları, örgütlü davranmadıkları sürece köleci çalışma koşullarının ve iş cinayetlerinin devam edeceğine dikkat çeken Köroğlu, “İşçiler adaleti de ancak kendi mücadeleleriyle sağlayabilirler. Soma’da, Ermenek’te, Zonguldak’ta... iş cinayetlerinin yaşandığı her durumda adaletin gerçekleşmesi buna bağlıdır. Yoksa bütün iş cinayetlerini ‘işçi baret takmıyor ondan ölüyor’ diye açıklama pişkinliği sürecektir. Soma ilk değil, eğer unutursak son da olmayacaktır. Unutmayalım ve kölelik koşullarına karşı birleşelim, mücadele edelim” çağrısında bulundu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Soma hem siyasetin hem de sermayenin yanına kâr kaldı

SONRAKİ HABER

'Soma’nın nedeni özelleştirme ve piyasalaştırma'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...