13 Mayıs 2016 00:52

Önce emniyet sonra üretim olsun

Maden işçisi Ahmet Mutluer 'Soma'nın acısı unutulmuyor' dedi ve yaşananları yazdı.

Paylaş

Ahmet Mutluer
Maden İşçisi

Soma’nın acısı unutulmuyor. Arkadaşlarımızın bayağı bir hakkı var üzerimizde. Kardeşçe paylaşımlarımız oldu. Çocuklar babasız büyüyor, gördükçe insanın yüreği kalkıyor. Diğer işçi arkadaşlarımla birlikte Eynez’den atıldım. Şimdi nerede iş bulduk orada çalışıyoruz. İşsizlikten İstanbul’a gidenler oldu, inşaatlarda çalışıyorlar. Ben İmbat’a başvurdum, tedavi için kullandığımız ilaçlar yüzünden işe almadılar. 

Madenlerin şu anki durumuna ilişkin kimisi “iyi” diyor kimisi de “aynı”. Geçenlerde hastanede birisini gördüm taş düşmüş Işıklar’da. Demireksport’ta gazdan zehirlenme olmuş, insanlar panik halinde kaçışmış. Biz bile burada duyunca şok oluyoruz. Yeni bir ocak bu. İki sene oldu olayın üzerinden geçeli hâlâ etkisi geçmedi, böyle şeyleri duyunca zor atlatıyoruz yani. 

Önce işçilerin eğitimi yapılmalı. Emniyet üst düzeyde olmalı. Önce emniyet sonra üretim olsun isterim. İşçi çoğaldıkça, üretim çoğaldıkça güvenlik ihmal edildi. “Hep daha çok tonaj çıkaralım” dendi. Yangın olan yerlere müdahale edilmedi. 

Soma ihmalden oldu. Ocakların sık sık denetime girmesi, hangi tahkimat gerekiyorsa onun yapılması lazım. Maliyetten dolayı kaçınılıyor. Riskli olan bir yerde çalışılıyor. Şu malzeme kullanılmalı dediğinde önemsemiyorlar. 

Sendika işçi için hiçbir faaliyet göstermedi. O dönem işçiye, “Sendikaya üye olmazsanız kömür alamazsınız” denilerek üye yapıldı işçiler. İşçi de bir araya gelemiyor, öyle olduğunda direk çıkış veriliyor. Şu an herkes kendi başının çaresine bakmaya çalışıyor.

ÖNCEKİ HABER

Madenlerde huzur yok

SONRAKİ HABER

Kapitalist düzenin özeti: İşçinin kanı patronun kârı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...