13 Mayıs 2016 00:40

Soma’dan Kayseri’ye iş kazalarını anlamak

'Geçen yıl Soma katliamının yıl dönümü nedeniyle Kayseri’de bir toplantı yapmıştık.' Kayseri'den İşçi Okan Önder yazdı.

Paylaş

Okan ÖNDER
İşçi / Kayseri

Geçen yıl Soma katliamının yıldönümü nedeniyle Kayseri’de mücadeleci sendikalar ve işçiler olarak, “İşçi sağlığı güvenliği ve taşeronlaştırma” başlığıyla toplantı yapmıştık. Soma maden katliamından sağ kurtulmuş iki işçi kardeşimiz de davetimizi kırmayarak katılmıştı. 

Toplantıya Organize Sanayi Bölgesi’nden metal, mobilya gibi sektörlerden 100 işçi katılmıştı. Katılan maden işçilerinin, kazanın nasıl gerçekleştiğini anlatmasıyla toplantımız başlamıştı. Madenci arkadaşlarımız kazayı anlatırken duygulanınca salondaki işçiler de duygulanmıştı. Maden işçileri çalışma koşullarından bahsetmişlerdi. Yüzlerce metre yerin altında daha fazla kömür çıkarmaları için patronlar tarafından sürekli baskının olduğunu anlatmışlardı. Her gün sadece belli bir kotada kömür çıkması gerekirken kar hırsı nedeniyle patronlar daha fazla üretim istiyorlardı. Toplantı “İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda nelere dikkat etmeliyiz” başlıklı Sosyal-İş Eğitim Uzmanı Onur Bakır’ın sunumuyla devam etti. 

Ben de içinde olmak üzere işçiler genel olarak iş kazaları denilince, “dikkatsizlik” vb. gibi ortada bir suç varsa onu da işçiye yıkan propagandadan etkilenmişti. 

İşçi arkadaşlar işyerlerinde yaşadığı sorunlardan bahsetti, kazaların genellikle alınmayan önlemler yüzünden gerçekleştiğini fark ettik. Patronların aşırı kar hırsı nedeniyle işçilerin canı pahasına çalıştırılması aslında sadece madenlerde yoktu. Metal işçilerinin de kullanılan makinelerin eski olmasından kaynaklı ya da makinelerin bakımının düzenli yapılmamasından dolayı iş kazalarının yaşandığını görmüştüm. Aslında yaşanan bu iş kazalarının engellenmesinin sadece alınacak önlemlerle olmayacağını da belirtmek isterim. İşçilerin iş cinayetlerine kurban gitmemesi için alınan önlemler elbette iyidir. Ancak işçi cinayetlerine ve patronların aşırı kar hırsına karşı işçiler kendi arasında birliğini kurup mücadele ettiğinde ancak gerçekten kazanabilir. 

Toplantıdan birkaç ay sonra ben de bir iş kazası geçirdim. İş kazasını yaşadığım an gözlerimin önüne yapmış olduğumuz toplantıya katılan maden işçisi abim belirdi, benim de gözlerimden yaş geldi. O zaman daha iyi anlamıştım onu ve anlattıklarını.

ÖNCEKİ HABER

Soma’dan farkı ölümlerin toplu olmaması

SONRAKİ HABER

Akhisar’a kadar bile yürüyebilseydik...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...