12 Mayıs 2016 12:05

Cezaevlerinde hak ihlalleri devam ediyor

İHD ve ÇHD Adana şubeleri ile Adana Barosu Akdeniz bölgesinde bulunan cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dair basın açıklaması gerçekleştirdi.

Paylaş

İHD ve ÇHD Adana şubeleri ile Adana Barosu Akdeniz bölgesinde bulunan cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dair basın açıklaması gerçekleştirdi. Kürkçüler Cezaevi girişinde bir araya gelen hukukçular ve insan hakları savunucuları cezaevlerinde yaşanan işkence ve kötü muameleye dikkat çekti ve hazırladıkları raporu açıkladı.

Basın açıklamasını okuyan İHD Şube Eş Başkanı İlhan Öngör, bölgede hak ihlalinin olmadığı tek bir cezaevinin kalmadığını ve cezaevlerinin adeta "acı dram evleri" haline geldiğini vurguladı. Türkiye cezaevlerinde 180 binin üzerinden tutuklu ve hükümlü bulunduğunu dile getiren Öngör, "Antidemokratik ve insancıl olmayan yasalarla tanınmış en asgari insani yaşam haklarının dahi mahpuslulara çok görülüyor" dedi.

RAPORU MECLİSE SUNACAĞIZ

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 3. maddesindeki "Hiç kimse, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı, ceza ve işlemlere tabi tutulamaz" şeklinde tanımladığını ifade eden Öngör, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin işkenceyi yasakladığını ve işkence uygulayan rejimleri demokratik ve hukuk üstünlüğüne dayalı bir rejim olamayacağını belirttiğini, hak ihlallerinin yakın takipçisi olacaklarını ve hazırladıkları raporu ise Meclis'e sunacakları aktardı. Öngör ardından  konuşan Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık,T ürkiye'ni taraf olduğu uluslararası insan hakları sözleşmeleri gerekse de iç mevzuattaki yasalar değerlendirildiğinde Türkiye cezaevi yönetim pratiğinin hak temelli yaklaşımdan uzak bir anlayışta olduğunu söyledi.

SORUŞTURMAYA RAĞMEN KÖTÜ MUAMELE DEVAM EDİYOR

Adana F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi, E Tipi çocuk koğuşu, Osmaniye T2 Kapalı Cezaevi, İskenderun Cezaevi, Tarsus C tipi Kadın Cezaevi ile ilgili İHD’nin hazırladığı rapor basın ile paylaşıldı. Rapora göre cezaevlerinin birçoğunda cezaevi girişinde çıplak arama, keyfi disiplin cezaları, koğuşlarda ince arama, kapasite fazlalığı nedeni ile yerde yatırma gibi hukuka aykırı uygulamalar yapılıyor. Adana'da çocuk koğuşunda kalan çocuklara yönelik "bana başkan diyeceksin" baskısı ve kaba dayak konuyla ilgili soruşturma başlatılmış olmasına rağmen devam ediyor. Rapora göre Tarsus Kadın cezaevinde haftanın sadece bir günü doktor geliyor, lösemi bir Elif Ezgi Karadoğan'ın tedavisi yapılmıyor. İskenderun cezaevinde ranzalar yeterli olmadığı için mahpuslar yerde yatmaktadır, yüksek elektrik faturaları mahpuslara ödetiliyor. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Oflu Hoca’nın Şifresi 2

SONRAKİ HABER

Eğer ölüm yoksa ‘kaza’dan sayılmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...